fbpx
European Western Balkans
Društvo

Grubješić: EU aktivnije da se bavi regionom, inače će drugi akteri povećati uticaj

Suzana Grubješić; Foto: Medija centar

BEOGRAD – Ukoliko se EU ne zainteresuje više za Balkan, pre svega najmoćnije zemlje, neki drugi akteri, koji imaju interes da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine i povećaju uticaj u regionu, mogli bi da “uskoče”, upozorila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

“Pre svega mislim na SAD, a zatim na Rusiju, Kinu, Tursku. Svi su oni zainteresovani”, rekla je Grubješićeva za RTS i dodala da je to jedan od razloga i zbog kojeg je sazvan sastanak u Berlinu.

“Videlo se da drugi akteri imaju svoje interese, želje, namere da učestvuju u rešavanju odnosa Beograda i Prištine i da povećaju svoj uticaj u regionu. Ako neće EU, ima ko hoće, ko je spreman, jer u međunarodnim odnosima nema vakuuma”, rekla je Grubješić i konstatovala da je region postao igralište između velikih i regionalnih sila”.

Ona je ukazala na promenu stava Vašingtona kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine do koje je, kako je navela, došlo kada je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton rekao da bi razgraničenje, kao dogovor dve strane, bilo prihvatljivo za SAD.

Međutim, kako je istakla, tome se usprotivila nemačka kancelarka Angela Merkel i oni koji vode spoljnu politiku te zemlje.

“Ukoliko žele da sve konce uzmu u svoje ruke, moraće (EU) mnogo aktivnije da se bave regionom”, ocenila je Grubješićeva.

Ona je dodala da, bez obzira na sve izazove s kojima se EU suočava, ona mora da vodi računa o svom dvorištu.

Osvrnula se i na predstojeće izbore za Evropski parlament, navodeći da sve prognoze pokazuju da će raspored ostati sličan, što znači, kako je navela, da neće biti drugačijeg tretiranja Srbije.

“Ono što nas treba da brine jeste da li će ostati pozicija komesara za pregovore o proširenju, da li će uopšte funkcionisati udubuće na taj način ta institucija”, rekla je Suzana Grubješić, navodeći da postoji dilema, koja nije nova, oko toga da li da se ta pozicija zadrži ili da se čitavo proširenje priključi departmanu službe za spoljne poslove.

Povezani članci

Civilno društvo i regionalna saradanja u fokusu konferencije Move. Link. Engage.

EWB

Otvorena izložba “Primenjena nostalgija” u NBS

EWB

Konferencija “Call to Europe in the Western Balkans”: Evropski izbori u atmosferi izazova demokratiji

EWB