fbpx
European Western Balkans
Politika

Grubješić: Izbori za EP su presudni za budućnost EU

Suzana Grubješić; Foto: Medija centar

BEOGRAD – Izbori za Evropski parlament, koji u nekim zemljama EU počinju sutra, a završavaju se u nedelju 26.maja, presudni su za budućnost Unije i ”evropskog projekta”, kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić, napomenuvši da je za Srbiju posebno važno ko će biti novi komesar za proširenje, ko naslednik Federike Mogerini i koliki će iznositi novi budžet EU.

Grubješić smatra da je za Srbiju važno da komesar za proširenje bude iz zemlje koja se zalaže za proširenje EU, ali da je i važno ko će naslediti Federiku Mogerini kao visoku predstavnicu za spoljnu politiku jer, kako kaže, treba nastaviti dijalog Beograde i Prištine.

“Za nas je važno i koliki će biti novi budžet EU i koliko će sredstava biti izdvojeno za projekat IPA III, odnosno, na koliko povećanje možemo da računamo”, ističe Grubješić.

Podseća na najave da će Srbija iz budžeta EU dobiti 20 odsto više nego do sada što je nedovoljno, dodajući da je trebalo otvoriti i strukturne fondove EU, naročito za najnaprednije zemlje u procesu proširenja kao što su Srbija i Crna Gora.

Grubješić predstojeće izbore za EP vidi interesantnijim nego 2014.godine jer su, kako navodi ove godine okolnosti drugačije i odlučuje se o budućnosti EU i “evropskog projekta”.

Velike drame oko izbora prošle godine nije bilo, ali kako ona ističe nije bilo ni opasnih konkurenata glavnim partijama u EP- Evropskoj narodnoj partiji, Savezu socijalista i demokrata i liberalima za koje se, kako kaže, i ove godine očekuje da će formirati većinu u EP.

Dodaje da u EU strahuju da bi desničari i populisti mogli da osvoje trećinu, oko 250 mesta, što bi bila blokirajuća manjina koja bi usporavala rad EP i uticala na donošenje ključnih odluka, ali da prognoze rezultata izbora ukazuju i da desničarski, populistički blok nije jedinstven.

“Recimo, poljska vladajuća partija Prava i pravde, koja je veliki podržavalac proširenja EU na Zapadni Balkan, nije htela da uđe u desničarski blok jer smatra da Salvini i Le Penova imaju veze sa Rusijom”, objašnjava Grubješić.

Birači već sutra glasaju u Holandiji i Velikoj Britaniji, u petak u Češkoj i Irskoj, u subotu u Slovačkoj i Letoniji, a u nedelju i svi ostali.

Grubješić primećuje i da uoči izbora u EU isplivavaju razne afere i da je zbog skandala sa video snimkom doskorašnjeg austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea pala vlada u Austriji.

“Biće raspisani novi izbori, a to neće ostati bez posledica na austrijsku politiku, ali i šire”, zaključuje Grubješić.

Povezani članci

EK: Srbija kasni sa aktivnostima

EWB

Građani hoće u EU, ali misle da je Brisel nekorektan prema Srbiji

EWB

Politiko: Opet je u modi da se brine o Balkanu

Emina Muminović