fbpx
European Western Balkans
Politika

Grupa socijalista i demokrata u EP: Izveštaj zanemario kršenje vladavine prava u Srbiji

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanici grupacije Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, na čelu s hrvatskim poslanikom i izaslanikom za proširenje na zapadnom Balkanu Toninom Piculom, kritikovali su danas izveštaj komesara Evropske komisije za proširenje Olivera Varheljija, jer se u njemu zanemaruju podaci o kršenju ljudskih prava i vladavine prava, posebno u Srbiji, prenosi FoNet. 

Kako je saopšteno iz Piculinog kabineta, oni su na sednici Odbora za spoljne poslove u Strazburu ocenili da se u izveštaju Varheljija zanemaruje važnost vladavine prava, posebno u Srbiji.

„Uprkos našoj podršci proširenju, mora biti jasno kako nikad nećemo činiti kompromise u pogledu vladavine prava i demokratije. Izveštaji komesara Varheljija su zabrinjavajući jer pokazuju spremnost da se zanemari važnost vladavine prava, posebno u Srbiji. Na taj način, ne samo da se potkopava verodostojnost Unije u regionu, već se ide na ruku onima koji su protiv proširenja“, rekao je Picula.

Socijalisti i demokrate ističu Sve zemlje kandidatkinje koje žele članstvo u EU moraju poštovati osnovna ljudska prava i braniti vladavinu prava i slobodu medija, kao i boriti se protiv korupcije.

Socijalisti i demokrate su istakli važnost verodostojne perspektive proširenja za zemlje kandidate za članstvo u Evropskoj uniji i kritikovali članice EU zbog odbijanja da počnu pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Ostajemo najuporniji zagovornici proširenja u Evropskom parlamentu. Zato nas je razočarao ishod bledskog Samita o zapadnom Balkanu i izostanak inicijative članica. Finansijski paket bio je odlična vest, ali potrebno je daleko više političkog angažmana i posvećenosti”, rekao je Picula Varheljiju tokom sednice Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, navodi se u saopštenju iz Piculinog kabineta.

On je dodao i da bi EU morala da ispoštuje vlastite obveze i sačuvati verodostojnost i konačno isporučiti što obećano Severnoj Makedoniji i Albaniji i započeti s njima pregovore, i početi sprovoditi režim bez viza s Kosovom.

Povezani članci

Brnabić: Verujem u rešenje pre reakcije EK

EWB

NKEU: Političke elite u Beogradu i Prištini nisu spremne da reše kosovsko pitanje

EWB

Odbor usvojio Predlog Vlade Srbije za promenu Ustava

Tanjug