fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Gupta: Balkan u NATO zbog mira

Poseta NATO-a KFOR-u; Foto: NATO

PODGORICA – Bez članstva u NATO svih država regiona, Balkan će ostati nestabilno područje na kojem uvek može doći do sukoba, izjavila je predsednica Atlantskog veća Bosne i Hercegovine Dijana Gupta.

Iako su obe države istovremeno 2006. godine krenule put NATO, za razliku od Crne Gore u Bosni i Hercegovini je taj proces pre svega iz političkih razloga zaustavljen, izjavila je Gupta za Radio Crne Gore.

“Političke elite u BiH ne čine dovoljno kako bi se proces NATO i EU integracija pokrenuo”, smatra Gupta i navodi da civilni sektor taj proces ne može sam da iznese. Kao jedan od problema, Dijana Gupta vidi i različite stavove oko NATO integracija u Federaciji i Republici Srpskoj.

Ona je ocenila da je dobro da pomoć i podršku Bosna i Hercegovina dobija od Hrvatske i Srbije, ali je dodala da ključne odluke treba da se donesu u BiH. Gupta je ubedjena da je za BiH integracija u Alijansu neophodna, jer samo na taj način ta država može obezbediti trajni mir i prosperitet.

“Bez sigurnosti i mira nema ni ekonomskog prosperiteta”, naglasila je Gupta, koja veruje da će političke strukture u BiH shvatiti značaj clanstva u NATO i da će se proces integracija nastaviti.

Povezani članci

“Srbija i NATO moraju da rade na obnavljanju poverenja”

EWB

Završena vazduhoplovna vojna vežba “Air Solution 2018”

Mateja Agatonović

Mogerini: EU i NATO sarađuju o porukama i za Zapadni Balkan

EWB