fbpx
European Western Balkans
Region

Hadžidedić: Hrvatska je faktor nestabilnosti, Vučić napravio zaokret

Zastave Srbije, EU i država članica; Foto: Evropska unija

SARAJEVO – Ne treba mnogo očekivati od najavljenih, odvojenih poseta predsednika Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović Sarajevu, ocenjuje sarajevski profesor Zlatko Hadžidedić, koji, inače, smatra da Hrvatska deluje kao faktor nestabilnosti u regionu.

Prema njegovim rečima, ni Srbija, ni Hrvatska nisu, kako tvrde, prijatelji BiH, već samo gledaju svoje interese.

“Trenutni interes Srbije je da deluje prema EU. BiH nažalost ima gori položaj od Srbije koja uvek ima artikulisanu spoljnu politiku. Srbija igra veštu igru podizanja cene samoj sebi i ona je ponovo u centru, kada su evropske integracije u pitanju”, ocenio je Hadžidedić.

Hadzidedić ističe da je Vučić napravio zaokret u politici u odnosu na bivšeg srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji se trudio da pokaže kako ga podržava Rusija, što je, smatra on, vrlo upitno.

“Vučić jasno pokazuje proevropsku orijentaciju, on je pod očiglednim uticajem njemačke vlade i to je novi element na ovim prostorima”, rekao je Hadžidedić za sarajevsku N1 televiziju.

Hadžidedić ističe da bi taj nemački uticaj mogao doneti mnogo konstruktivniju politiku za BiH, ali i region.

“Nemačka je uvek bila ta kojoj je cilj bio stabilnost regiona za razliku od Britanije. Strateški cilj Britanije i pojedine američke administracije bila je podela BiH, Makedonije i permanentna nestabilnost Balkana”, rekao je Hadžidedić.

On takođe ističe da Vučić i predsednik RS Milorad Dodik “nisu na istim stranama”.

“Vučić i Dodik strateški se ne nalaze na istoj strani. Dodik će pomoću populizma velikosrpske ideje pokušati da uvuče Vučića u nekakve svoje kalkulacije. Mislim da Dodik ima slabije karte i dugoročno gledajući on je u silaznoj putanji i traži nešto kako bi destabilizovao situaciju i očuvao sebe”, naveo je Hadžidedić.

Povezani članci

EU poziva na fer i slobodne izbore na Kosovu

EWB

Ešdaun: Vreme da se EU vrati na Balkan i sredi haos

EWB

Fajon za što brži ulazak Zapadnog Balkana u EU

EWB