fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Han: Srbija će “vrlo brzo” postati deo EU, Brnabić: Očekujemo nova poglavlja

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbija dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu pristupanja EU i da će “vrlo brzo” postati deo evropske porodice.

Han se tokom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić zahvalio Srbiji i na ključnoj ulozi kada je stabilonst regiona u pitanju.

“Vrlo sa zadovoljan što je prva zvanična poseta premijerke Brnabić upravo ova Briselu što pokazuje značaj i povećenost koju ona pridaje odnosu sa EU. Veliki posao je urađen što će se uskoro isplatiti otvaranjem novih poglavlja”, poručio je komesar Han.

On je posle sastanka sa premijerkom Brnabić u Briselu konstatovao da Srbija brzo napreduje kao bi iskoristila trenutak koji je došao posle govora predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera gde je dat jasan signal regionu da EU nedvosmisleno podržava politku proširenja na Zapadni Balkan.

“EU vrata su otvorena za nove ulaske do kojih će doći onoga trenutka kada zemlje ispune kriterijuem. Srbija je dobro pozicionirana kao jedna od vodećih zemlja u procesu evrointegracija”, poručio je evropski komesar. Han je proces pristupnja opisao kao maraton u kome se računa koliko brzo, ali i kvalitetno mogu biti primenjene reforme iz pristupnih poglavlja.

“Mi želimo da napredujemo zajedno ka srpskom ulasku u EU . Kada će to biti to je u rukama Srbije. Nesumljivo je da Srbija pripada Evropi i da će brzo posti deo evropske porodice”, izjavio je komesar Han. On je posebno naveo da je ohrabren napretkom Srbije i osećajem odgovornosti premijerke Brnabić kada je u pitanju oblast vladavine prava, što će, prema Hanovim rečima, u velikoj meri i odrediti brzinu evrointegracionog puta Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju se tokom razgovora sa premijerkom Srbije zahavilo i za “ključnu ulogu Srbije u regionu kada je reč o stabilnosti”, što Srbija, prema rečima Johanesa Hana, postiže dijalogom i prekograničnom saradnjom.

Han je naveo da je sa Brnabićevom razgovarao i primedbama koje je zvanični Beograd imao na stav Evropske komisije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

“Razumem osetljivost ovog pitanja u Srbiji i dobro da razgovaramo i to rešimo. Sada je važno da gledamo u budućnost da vidim šta se može uraditi povodom hrabre inicijative predsednika Aleksandra Vučića o untrašenjem dijalogu i kako podržati dalji razvoj Srbije i regiona”, zaključio je Han.

Brnabić: Očekujem otvaranje novih poglavlja do kraja godine

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, posle sastanka sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom, da do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije. To će biti važan signal za naše građane i administraciju koja je na tome radila, poručila je Brnabić u sedištu Evropske komisije.

“Srbija je iskreno posvećena EU integracijma. Ja sam želela da moja prva zvanična poseta bude Briselu i da ta poseta bude u okviru 100 dana rada vlade kao signal svim građanima Srbije gde im želimo da idemo kao vlada”, izjavila je Brnabićeva posle razgovora sa komesarom Hanom.

Premijerka Srbije kaže da ona vidi proces evrointegracija Srbije kao proces zasnovan na tri osnovna principa: ekonomskom razvoju i makroekonomskoj stabilnosti, reformi javne uprave i vladavini prava.

“Najviše smo u poslednje tri godine uradili na makroekonomskoj stabilosti, dosta je urađeno na reformi javne uprave i još dosta treba da se uradi kako bi imali javnu upravu koju su naši građani i privreda zaslužili. Sada je vreme da se fokusiramo i na treći stub što je vladavina prava”, najavila je Brnabićeva i dodala da su u pitanu reforme koje Srbija ne radi zbog EU već zbog sopstvenog transparentnijeg, efikasnijeg i predvidljivijeg sudstava.

Ona je ocenila da napretka Srbije ka EU, ali i u oblasti ekonomije, nema bez regionalne stabilnosti.

“Srbija zato ima i želi da ima vodeću ulogu u Berlinskom procesu”, izjavila je Ana Brnabić. Premijerka je navela da se u okviru Berlinskog procesa intenzivno radi na projektima iz oblasti infrastrukturnog i energetskog povezivanja regiona, kao i u oblasti saradnje među mladima. Ana Brnabić se osvrnula i na stav Beograda kada je reč o poziciji EU prema Kosovu i Kataloniji.

“Pismo je pripremljeno. Na zahtev, na prvom mestu naših prijatelja iz Španije, nisam ga donela, ali smo razgovarali o tome. To je važno pitanje i važno je da Evropska komisija bude statusno neutralna. To je za Srbiju važna stvar i jedan od stubova naših evropskih integracija”, izjavila je Brnabić. Ona kaže da Srbija neće ugroziti regionalnu stabilnost niti svoje evropske integracije zbog izjava koje su došle iz Brisela prošle nedelje, kao i da se Beograd u potpunosti slaže sa Evropskom komisijom kada je u pitanju integritet Španije i nelegalnosti onoga što je Katalonija uradila.

Brnabićeva takođe naglašava da Srbija “u kompleksim okolnostima”, kada Priština ne ispunjava svoj deo obaveza iz Brisleskog sporazuma, mora da vodi i zemlju i region napred.

“Moramo duboko da udahnemo i svi da vidimo o kakvim standardima razgovaramo, ko je koliko odgovoran partner i koliko možemo da računamo jedni na druge”, zaključila je Ana Brnabić u sedištu Evropske komsije u Briselu.

Povezani članci

Fabrici: Gledamo kako da uključimo region u inicijative EU za borbu protiv pandemije

EWB

Civilno društvo protiv nove uredbe Ministarstva odbrane

EWB

Joksimović: Odluka da Srbija ne otvori nijedno poglavlje je politička

EWB