fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: 2025. ambiciozan ali realan cilj

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BEČ – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da je 2025. godina kao datum za mogući prijem pojedinih kandidata sa Balkana realan, ali ambiciozan cilj.

“Predsednik Evropske komisije je naveo, za pojedine kandidate, 2025. g. kao mogući datum pristupanja. To je realno, iako ambiciozno“, rekao je Han u intervjuu bečkom dnevniku Kurir.

Na pitanje da li će Katalonija napustiti EU on je rekao da bi svi učesnici trebalo da se vrate dijalogu.

“Ishod izbora nije olakšao situaciji na terenu“, ocenio je Han.

Vezano za postupak EU protiv Poljske on je istakao da nema govora o cepanju Unije.

“Mi smo u pojedinim državama suočeni sa okolnostima da vladavina prava, na primer poštovanje sudskih presuda, još nije dovoljno razvijena”, naglasio je Han.

Kada je reč o budućnosti EU on je podsetio da je Komisija predstavila pet opcija za reformu Unije i izrazio nadu da će se postići dogovor oko jedne središnje pozicije.

“Osnova će biti – koncentracija na velike, globalno relevatne teme I prepuštanje drugih tema nacionalnim državama”, objasnio je Han.

Prema njegovim rečima, odlučujuće je da se sarađuje pojačano u spoljnoj i bezbednosnoj politici, kako bi EU mogla da deluje kao međunarodni akter, a za to je potrebno uvođenje većinskog glasanja, jer je do sada bio potreban pristanak svih.

Na konstataciju da je EU daleko udaljena od aktivne spoljne politike, te da na Bliskom istoku odlučuje Rusija, dok se SAD povukla, a Evropljani samo gledaju skrštenih ruku, Han je istakao da se precenjuje uticaj Moskve.

“Izolacionizam SAD pruža EU šanse da igra značajno aktivniju ulogu”, smatra Han.

Što se tiče namere za tešnju koordinaciju u odbrambenoj politici EU on je kazao da se radi o prvom koraku ka zajedničkim aktivnostima u istraživanju i nabavci i dodao da se vojni izdaci moraju efektivnije upotrebljavati.

Upitan šta donosi susedska politika Han, ističe da EU ili izvozi stabilnost ili rizikuje da uvozi nestabilnost.

“Stabilnost možemo izvoziti time što razvijamo ekonomski zemlje, a vladavina prava olakšava investicije”, poručio je on.

Na pitanje da li EU čini dovoljno da bi smanjila migraciju Han je podsetio da oko Evrope postoji 20 do 25 miliona izbeglica, što je konstantni izazov za Evropu.

“Postoji jaz između EU i neposrednog susedstva po pitanju životnog standarda. Mogli bi raditi na tome time da podstičemo ekonomski razvoj, kako bi ljudima pružili perspektivu u njihovim domovinama. Posredstvom investicionog fonda koji bi bio upotrebljen specijalno za Afriku možemo mobilisati od evropskih preduzeća  44 milijardi evra za održive projekte. Veliki problem je rast stanovništva, na primer u Egiptu gde godišnje imamo do 2,5 miliona ljudi više”, objasnio je on.

Han je ukazao da je Fronteks već značajno pojačan, i izrazio nadu da članice razumeju, prilikom pregovora o novom budžetskom okviru EU, da zaštita spoljnih granica ne može biti besplatna.

Prema njegovim rečima, važno je boriti se protiv uzroka migracije, a to nije moguće samo sa Fronteksom.

Na kraju, na pitanje da li će 2019.godine ponovo da se kandiduje Han je rekao da će se to “još videti“.

Povezani članci

Mićunović: Jedino rešenje za Kosovo – međunarodna konferencija

EWB

Bez deklaracije o REKOM-u na Samitu u Londonu

EWB

Brandšteter: Da EU ojača, a Srbija što pre postane njen deo

EWB