fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Pregovori

Han i Brnabić: Kvalitet reformi važniji od brzine pregovora

Johanes Han, Ana Brnabić, Jadranka Joksimovic; Foto: Tanjug / Rade Prelić / nr

BEOGRAD – Srbija se „ne obeshrabruje” tako lako, poručila je danas premijerka Ana Brnabić na zajedničkjoj pres konferenciji sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

Premijerka je tako odgovorila na pitanje da li najavljena strategija Evropske komisije o pristupanju Srbije Uniji do 2025. obeshrabruje, imajući u vidu ranije najave da bi se to moglo dogoditi do 2020.

„Kao vlada nismo obeshrabreni datumom 2025″, rekla je Brnabić i dodala da su evropske integracije važne pre svega zbog nas samih.

“Reforme koje dolaze kao rezultat evropskih integracija najvažnije su zbog nas samih, naših građana i privrede, a ne EU. Ljudi u EU su naši prijatelji i partneri, a sve što mi radimo danas radimo zbog nas”, naglasila je ona.

Kazala je da bi bilo odlično da znamo datum kada će Srbija biti u EU, ali je to manje važno od toga da iskreno i suštinsko sprovodimo reforme.

„Ja vidim naš put ka EU na tri stuba – jedan je ekonomsko jačanje i reforme, to je ono gde smo najviše napredovali u poslednje 3 godine, drugi je reforma javne uprave i treći vladavina prava, kako bi imali efikasnije sudstvo. Sva ta tri stuba doprinose boljem kvalitetu života nas samih. Bez obzira koje godine treba da pristupamo, ovo radimo za nas, kako bi mi kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, i imali sve manje korupcije, imali privredu koja je dinamična, poslovno okruženje koje je stabilno i predvidivo, mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama, imali sudstvo koje je efikasnije”, poručila je Brnabić.

Han je takođe istakao da je kvlaitet važniji od brzine, kad je reč o pripremama za članstvo.

Datum koji je u vezi pristupanja Srbije EU pomenuo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nije ništa zacrtano, kaže Han, već nešto što pokazuje snažnu posvećenost EU za region.

„Vremenski okvir je jasan i imamo plan aktivnosti koje je definisala srpska vlada, dogovore koje imaju sa nama. Važno je sprovesti sva važna pitanja, jer nije stvar u tome da izađete nama u susret i uradite šta mi želimo, već da unapređujete životni standard građana, date im mogućnost da ostanu u zemlji, a ne da budu primorani da emigriraju”, poručio je on.

Ukazao je da nije bilo nikakvih ranijih najava o prijemu do 2020, dodajući da pristupni pregovori Srbije napreduju dobrom brzinom, iako bi mogli još brže.

„Ono što je važno je kvalitet. Važniji je kvalitet od brzine. Ako se te dve stvari mogu harmonizovati onda je dobro, ali kvalitet je najvažniji”, ukazao je on.

Han je ujedno podsetio da vremenski okvir do 2025, ako se želi tada ostvariti članstvo, znači da pristupni pregovori moraju biti okončani najkasnije do 2023., jer su potrebne dve godine da se završi proces ratifikacije, a i sprovede referendum u Srbiji.

Johanes Han kaže i da se struktura dijaloga Beograda i Prištine neće menjati, te da bi izmene samo komplikovale proces.

On je na pitanje da li se u Briselu razmatra mogućnost uključivanja drugih drzava u dijalog, poput SAD ili Nemačke, rekao da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini privržena ubrzanju dijaloga.

U tom je smislu izrazio zadovoljstvo što sada postoji vlada u Prištini i ocenio kao pozitivnu stvar to što je dijalog podignut na nivo predsednika.

Poručio je, međutim, i da je veoma važno da se ono što je dogovoreno i primeni.

“Uveren sam da ćemo uskoro imati pozitivne rezultate i to ne samo nove dogovore, već i da će se stvari koje su dogovorene primeniti”, kazao je on dodajući da u Prištini i Beograd postoje vlade koje funkcionišu i da nema više izgovora da se ne napreduje.

Takođe je Han, na pitanje zašto se EU ne oglašava u vezi s nedavnim događajima na Kosovu, rekao da je ponekad efikasnije upotrebiti “tihu diplomatiju”.

“Moramo da biramo ispravne mere kako bismo postigli nešto. Sva pitanja, naravno moraju biti rešena”, naglasio je on.

Dodao je da dijalog treba da vodi ka pomirenju i izgradnji poverenja, čime će se ubuduće smanjiti nemili događaji.

Han je posebno pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, rekavši da je važno da se gleda u budućnost, a ne samo u prošlost.

“Zahvalan sam jer ta inicijativa pokazuje liderstvo i državničko ponašanje predsednika Srbije”, rekao je Han.

Povezani članci

Vlada javlja o pohvalama Venecijanske komisije, a njeno mišljenje se još piše

EWB

Fabrici: Srpska stolica je za stolom u Briselu

EWB

Za razliku od RIK-a, kosovski CIK ima aktivnu ulogu u izbornom procesu

Sofija Popović