fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Članstvo u EU samo ako se reše bilateralni konflikti

Johanes Han na skupu "Nove perspektive Severne Makedonije"; Foto: Evropska unija 2019

BEČ – Bez rešenja bilateralnih problema nema članstva u EU, rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han na skupu “Nove perspektive Severne Makedonije” u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF).

Naglasio je da Severna Makedonija pozitivan primer u regionu da se problemi mogu rešiti i da je to jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema sporove sa susedima te je time stabilnija od ostalih delova regiona.

“Stalno me pitaju ko će prvi pristupiti EU, a moj odgovor je uvek isti – radi se o procesu zasnovanom na zaslugama, o regata principu i brzina pristupa zavisi od toga ko najbrže napreduje na tom putu. Počeli smo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i trenutno su te zemlje formalno najnaprednije na ovom putu, ali to ne isključuje mogućnost da će Severna Makedonija uspeti da nadoknadi zaostatak koji ima, jer je jedina zemlja koja nema nijedan bilateralni spor sa susedima. U strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan smo jasno rekli da prihvatamo nove članice samo ako nemaju bilateralne konflikte. Nismo spremni da uvozimo konflikte”, poručio je on.

Ukazao je da u Severnoj Makedoniji postoji i politička stabilnost, jer je opozicija spremna na dijalog u skupštini, što bi, kako je konstatovao, želeo i drugim zemljama regiona.

Najavio je da će se, u skladu sa novom metodologijom, otvoriti poglavlja 23 i 24, koja će biti i poslednja zatvorena u pristupnom procesu, ukazujući da su ta poglavlja važna i da njihovo otvaranje podstiče investicije, navodeći Srbiju kao primer.

„U Srbiji smo nakon otvaranja tih poglavlja videli više ne samo evropskih već međunarodnih investicija, jer je postojala veća sigurnost pravnog razvoja i okruženja nego ranije”, objasnio je Han.

On je istakao da je najveći izazov u regionu odliv mozgova i da to treba sprečiti kroz osnaživanje ekonomije, kreiranje radnih mesta i većom perspektivom.

Ukazao je da iako svi govore o Kini i Rusiji u regionu, najveći investitor je, po broju firmi, ipak EU, a i Austrija.

Na skupu je govorio i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ističiću da je spor sa Grčkom rešen na način da su dve strane prihvatile da dele zajedničku istoriju.

Izrazio je nadu da će ovaj pozitivan primer doprineti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine i kasnije reši i problem u Bosni i Hercegovini, što je ocenio veoma potrebnim za ceo region.

Povezani članci

Španija: Nećemo bojkotovati Samit u Zagrebu zbog učešća Prištine

EWB

Međak: Nije dobra pozicija za Srbiju da njeno pristupanje EU zagovara Mađarska

EWB

Petriček: Nameravamo da organizujemo samit EU-Zapadni Balkan tokom češkog predsedavanja

EWB