fbpx
European Western Balkans
Politika

Han i Dali čestitali Srbiji otvaranje dva poglavlja

Helena Dali; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han čestitao je večeras Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Srbija je ranije danas na šestoj Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila Poglavlja 29 i 7.

Han je čestitao i Crnoj Gori koja je takođe danas otvorila dva i zatvorila jedno poglavlje.

“Veliki dan za Srbiju i Crnu Goru. Čestitam obema zemljama na otvaranju dva nova poglavlja! Reforme utiru put ka pristupanju!”, napisao je Han na svom Tviter nalogu.

Dali: Čestitam na ostvarenom napretku, važno nastaviti reforme

LUKSEMBURG – Malteška ministarka za evropske poslove Helena Dali, koja je večeras na Međuvladinoj konferenciji između Srbije i EU predstavljala Evropski savet, čestitala je Srbiji na otvaranju novih poglavlja, ali i naglasila značaj intenziviranja reformi posebno u oblasti vladavine prava i nastavka dijalogta sa Prištinom.

“Održali smo drugu Međuvladinu konferenciju sa Srbijom tokom predsedavanja Malte. To je pozitivan signal i pokazatelj značaja koji EU pridaje Zapadnom Balkanu”, rekla je Dali na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Prema njenim rečima, današnja konferencija je potvrda napretka Srbije na putu evrointegracija.

Podsetila je da je do sada Srbija otvorila ukupno 10 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

“Iskoristila bih priliku da čestitam Srbiji na napretku ostvarenom do sada u procesu pristupanja, ali i da naglasim da je potrebno da Srbija intenzivira napore kada je reč o reformi u oblasti vladavine zakona, fundamentalnih prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, što su ključne oblasti u okviru pregovaračkog procesa”, rekla je malteška ministarka.

Dali je podsetila da su politika prema susedstvu i spoljni poslovi postavljeni kao prioriteti u agendi Malte i još jednom potvrdila opredeljenost EU za podršku Zapadnom Balkanu, koji je važan za stabilnost čitavog evropskog kontinenta.

Povezani članci

Pisonero: Tempo pregovora zavisi od napretka Srbije u reformama

EWB

Vlast i opozicija različito o nalazima Evropske komisije za Srbiju

EWB

Potpisan sporazum za tešnju pravosudnu saradnju Srbije i EU

EWB