fbpx
European Western Balkans
Region

Han: Diskusija bila harmoničnija nego što je prikazana

Johanes Han; Foto: Evropska unija

SOFIJA – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da sve zemlje Zapadnog Balkana shvataju da uslovi za članstvo moraju da se postignu, te da Strategija proširenja, koja je nedavno usvojena, nije poziv za uklanjanje tih uslova.

“Svi shvataju da uslovi moraju da se postignu, da je kvalitet važniji od brzine, da strategija nije poziv na uklanjanje uslova”, izjavio je Han na sastanku ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, prenosi Rojters.

„Zbog toga govorim uvek o procesu, a ne običnim pregovorima i za to je potrebno vreme”, poručio je Han.

On je istakao da se zadaci moraju ispuniti, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u EU, jer u Uniji, prema njegovim rečima, ne vlada baš velika podrška za dalje širenje.

„Uvek govorim da, ili ćemo izvoziti stabilnost, ili ćemo uvoziti nestabilnost. To je neophodno objasniti građanima”, poručio je Han i dodao da je sastanku šefova diplomatija Unije u vezi Strategije za proširenje na Zapadni Balkan diskusija bila harmoničnija nego što je medijski prikazano.

Inače, Evropska unija u Strategiji poručila državama Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže zajednici da moraju da primene teške reforme pre nego što im se dozvoli da se pridruže Uniji.

EU je, zabrinuta zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine na Balkanu, pokrenula kampanju za integraciju i dala Srbiji i Crnoj Gori privremeni datum pristupanja 2025. godine, međutim, kako navodi Rojters, mnoge zemlje članice EU i dalje su oprezne da prihvate region koji je i dalje “oštećen u etničkim ratovima 90-ih” i koji je, kako kažu, poznat po bezakonju.

EU je navela i da kandidati za članstvo, među kojima su Makedonija, Albanija, BiH moraju da “dokažu svoje demokratske akreditive i iskorene organizovani kriminal”.

Povezani članci

2BS Forum: Region treba da se drži zajedno

EWB

Građani Srbije otežano u EU

EWB

Ilindenska Makedonija najmanje prihvatljivo rešenje za Atinu

EWB