fbpx
European Western Balkans
Region

Han: EU se nada dogovoru o zajedničkom tržištu Zapadnog Balkana

BRISEL – Evropska unija se nada da će lideri zapadnobalkanske šestorke na samitu u Italiji 12. jula postići dogovor o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta koje bi moglo da zaživi u roku od godinu dana, izjavio je danas evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han.

Han je objasnio da bi zajedničko tržište Zapadnog Balkana koje bi moglo da ukloni trgovinske barijere, uvede standardizovana pravila poslovanja i otkloni prepreke za rad širom regiona, bilo zasnovano na postojećem regionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA).

“Nadamo se da ćemo dobiti odobrenje za ovo na Samitu u Trstu”, naveo je Han govoreći o predstojećem godišnjem sastanku lidera Zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU.

“Uz političku volju možemo to da uradimo za godinu dana”, rekao je Han novinarima dodavši da će Evropska komisija pomoći taj proces.

Zajedničko tržište će, kaže Han, pripremiti zemlje za jedistveno tržište EU koje razbija trgovinske barijere i omogućuje nesmetan pristup potrošacima širom Unije, prenosi Rojters.

“Ovo je pokušaj da se stvori pozitivna atmosfera na Balkanu, da se stvore nove poslovne mogućnosti. To treba da bude ostvarivo”, naveo je evropski komesar.

Han je takođe naglasio da kakav god da dogovor bude postignut, on neće otkloniti sve preostale carinske barijere zato što Kosovo trećinu prihoda ostvaruje preko carinskih dažbina.

Povezani članci

Brnabić u Draču na sastanku predsednika vlada regiona

EWB

Jović: Hrvatska u EU nema saveznika za ”soliranje” prema Srbiji i BiH

EWB

Pacoli: Nastavak dijaloga brzo

EWB