fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Han: Jačanje vladavine prava ključno za investicije

Johanes Han; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Jačanje vladavine prava je od ključnog značaja za unapređenje investicione i poslovne klime u regionu, izjavio je danas Komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i naglasio da koncept ekonomske zone Zapadnog Balkana nije alternativa pristupanju EU.

Han je na konferenciji u Beogradu “Ka boljoj investicionoj klimi Zapadnog Balkana” rekao da snažne i nezavisne institucije, sprovođenje zakona i modernizovana javna uprava koja pruža usluge i ne bavi se samo ispostavljanjem računa doprinose unapređenju ambijenta za poslovanje.

“Rast na Zapadnom Balkanu, odnosno podsticaj tog rasta se zasniva na unapređenju vladavine prava, to je jedno od najmoćnijih sredstava da se unapredi poslovna klima”, istakao je Han.

Govoreći o samitu lidera regiona koji će se održati 12. jula u Trstu, Han je ukazao da se stavljanjem fokusa na Zapadni Balkan upućuje jasna politička poruka da je EU opredeljena za proces proširenja.

“EU je opredeljena za proces proširenja. Želja da se bude deo evropske porodice je zajednička zelja i tim putem idemo zajedno”, naveo je evropski komesar za proširenje.

Navodeći da EU na Samitu u Trstu želi da podrži regionalnu ekonomsku zonu, Han je posebno naglasio da to nije alternative pristupanja EU.

“Ponekad čujem, u nekim političkim grupacija, a da to može biti odvraćanje sa mogućeg, realističnog budućeg put aka EU, a upravo je suprotno. To je konkretna priprema za buduće pristupanje”, rekao je on.

Kaže da sve više evropskih preduzeća već uključuju Zapadni Balkan u razmenu vrednosti, dodajući da se i dalje radi na fizičkom povezivanju regiona sa ostatkom Evrope.

Prema njegovim rečima, izgledi članstva u EU i dalje su pokretač transformacije i već su donele jedan broj koristi za region, naročito kada se radi o trgovini i ulaganjima.

On je izneo podatak da se u proteklih deset godina trgovina između Zapadnog Balkana i EU više nego udvostručila i da je dostigla je 44 milijarde evra u 2016. godini.

Istakao je i da investitori znaju da je trgovina između EU i Zapadnog Balkana već veoma liberalizovana, a da će progresivna harmonizacija pravila i standarda stvoriti jednaka pravila igre za sve investitore.

“Neformalna ekonomija, siva ekonomija je razlog za zabrinutost u regionu, smanjuje poreske prihode, vodi do nelojalne konkurencije i negativno utiče na veštine radnika. Investitori neće doći ako znaju da mogu da se suoče sa nelojalnom konkurencijom polulegalnih preduzeća”, upozorio je komesar.

Han je naglasio da je glavni cilj da se stvori mir stabilnost i prosperitet.

Povezani članci

Uručeni sertifikati malim i mirko preduzećima u okviru projekta EU PRO

EWB

Srbija ugovorila 143 ugovora iz programa IPA 2013

EWB

Evropska komisija: Privreda Srbije ove godine pada za 4%, rast naredne godine 6%

EWB