Politika

Han: Kineski uticaj na Balkanu potcenjen

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je u intervjuu za “Fajnenšel tajms” istakao da je Brisel potcenio uticaj Kine na Balkanu, dodajući da je zabrinut zbog kredita koje balkanske zemlje uzimaju iz Pekinga.

On je istakao da neke balkanske države uzimaju velike kredite iz Kine za infrastrukturne projekte što povećava rizik za dugoročniju štetu u njihovim slabim ekonomijama.

Kako je naveo Republika Kina nikada nije vodila računa o tome da li je država sposobna da plati zajmove. “Ako ne može da plati, postoje pritisci da se projekti prebace u kinesko vlasništvo”, naveo je Han.

Dodao je da evropejci možda nisu najbrži, možda zahtevaju više od drugih, ali su najpošteniji partneri na kraju.

Han je u intervjuu za Fajnenšel tajms naveo zabrinutost zbog uticaja Pekinga koji bi mogao predstavljati dodatni izvor nestabilnosti, ističući da je Rusija možda precenjena, a Kina, pak, potcenjena.  “Obema treba da damo adekvatno mesto”, poručio je Han.

Britanski list piše da Kina u poslednje vreme znatno investira na Balkanu u okviru platforme “16+1” u kome je uključeno i 11 država članica EU i pet država koje nisu članice – Severna Makedonija, Albanija, BiH, Crna Gora i Srbija.

Prema podacima Centra za strateške međunarodne studije, više od polovine od ukupno 9,4 milijarde dolara koji su uložene u 16 zemalja u 2016. i 2017. namenjene su zemljama koje nisu članice Unije.

Han je naveo da su Češka i Poljska postale pažljivije kada je reč o kineskim investicijama, nakon optužbi SAD za špijunažu kineske kompanije “Huavej”.

Han je, komentarišući politiku na Balkanu, rekao da očekuje da će Prespanski sporazum koji je nedavno potpisan između Grčke i Severne Makedonije proizvesti domino efekat u celom regionu.

Povezani članci

Fabrici: Srbija sve bliža Evropskoj uniji

EWB

Miščević: Iskoristiti šansu za EU

EWB

Evropska komisija konstatovala izazove u medijima

EWB