fbpx
European Western Balkans
Region

Han: Komisija priprema strategiju za Zapadni Balkan

Johanes Han; Foto: Evropska unija

SARAJEVO – Komesar za proširenje i susedsku politiku EU Johanes Han izjavio je da je dolaskom u BiH želeo da podseti na evropsku perspektivu zemlje, ističući da je najbitnije da BiH u što skorije vreme dostavi odgovore na Upitnik EU, piše Beta, a prenosi N1.

Komesar Han je prilikom posete najavio i pripremu strategije za Zapadni Balkan i dodao da BiH ne sme da zaostaje evropskom putu, a da svi lideri zemalja regiona imaju obavezu da primene reformske ciljeve.

“Želim da podsetim na evropsku perspektivu ove zemlje. Zadovoljstvo je čuti da je celi niz mera uradjen, ne samo pripremljen, već su i pred okončanjem” , istakao je komesar Han.

Objasnio je i šta su prioriteti u aktuelnom trenutnku na evropskom putu BiH.

“Najvažnija od njih je dostavljanje odgovora na Upitnik. Važno je odgovore dostaviti što pre, kako bi sa svoje strane mogli pokrenuti interne procese i zadržati dinamiku razgovora”, rekao je komesar Han novinarima posle sastanka s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

On je dodao da je važno usvojiti preostale strategije, od koje je jedna strategija ruralnog razvoja.

“To nije samo stvar papirologije. Svrha takvog dokumenta je da omogući odgovorima u ovoj zemlji da znaju svoje strateške pravce, gde će raditi u ovom sektoru, kako proširiti proizvodne kapacitete, izvoziti proizvode”, naveo je Han.

On je i objasnio da nepostojanje ovakvih dokumenata ne podrazumeva samo izostanak sredstava EU, već su i gradjani na gubitku, jer im se uskraćuju nova radna mesta.

“Iskoristiću priliku da pozovem da iskoristite nove strategije. Isto važi za akcize. To je odluka koju je ova zemlja donela kao jedan od načina kako finansirati mrežu autoputeva. Ne moram da objašnjavam važnost infrastrukture”, dodao je evropski komesar.

Zvizdić: Ispunićemo Upitnik do kraja godine

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da bi do kraja godine Bosna i Hercegovina trebalo da ispuni Upitnik EU.  Zvizdić je rekao da je više od 96 odsto odgovora iz Upitnika usaglašeno, a 85 odsto prevedeno, prenosi N1.

Predsedavajući Saveta ministara BiH informisao je Hana i o važnosti usvajanja novog zakona o akcizama i zakona zakona o depozitu u bankama.

Usvajanje Zakona o akcizama, koji predviđa poskupljenje goriva za 15 feninga, ključni je uslov da MMF odobri novu tranši kredita BiH. Taj zakon već nekoliko puta nije dobio podršku većine u parlamentu BiH, jer su protiv njega glasale opozicione stranke iz Federacije BiH i stranke članice Saveza za promene iz RS, koje su deo vlasti na nivou BiH, prenosi N1.

Zvizdić je kazao da je sa Hanom razgovarao i o projektima koji će biti jedinstveni za region i omogućavati bolji protok robe i kapitala, navodeći da se radi o dve važne strategije – poljoprivrede i ruralnog razvoja i energetike.

“Nadam se da će Han na sastanku sa političkim liderima u BiH istaći važnost usvajanja ovih strategija kako bi se usvojile u naredne dve sedmice, jer je Savet ministara BiH u potpunosti spreman usvojiti te strategije”, dodao je on.

Zvizdić je kazao da je, iako to nije nadležnost Hana, istakao važnost aktiviranja Akcionog plana za aktiviranje ulaska u NATO (MAP).

“Smatramo da bi time povećali sigurnost i stabilnosti u BiH i regionu, a to je ključni elemenat za ukupnu društvenu, ekonomsku i političku stabilnost. Želimo da budemo zemlja koja će biti uključena u naredno proširenje EU koja se odnosi na Zapadni Balkan”, naglasio je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Povezani članci

Zvizdić i Zaev potpisali Mostarsku povelju mira

EWB

Zaev danas u Briselu sa zvaničnicima EU i NATO

EWB

Samit Zapadnog Balkana: 500 miliona evra za projekte

EWB