fbpx
European Western Balkans
Region

Han: Konsenzus o evrointegracijama i saradnja sa opozicijom

Zoran Zaev i Johanes Han; Foto: Evropska komisija

BRISEL / SKOPLJE – Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas da je za početak pregovora za članstvo u EU za Makedoniju neophodno pozitivno mišljenje Evropske komisije i saglasnost svih 28 zemalja članica EU.

Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim u Briselu rekao da je neophodan i nacionalni konsenzus o integracijama u EU i zajednički rad sa predstavnicima opozicije na sprovođenju reformi.

Han je iskazao, kako je rekao, iskrenu nameru da uradi sve što može da pomogne Makedoniji na tom putu i najavio posetu Skoplju za 26. juna.

On očekuje da će Makedonija da pokaže i dokaže da je spremna za sprovođenje reformi neophodnih na putu ka EU.

Han je rekao da je ohrabrenim prvim koracima makedonske vlade, te da je premijeru Zaevu pružio uveravanja da je EK spremna da pomogne koliko god je to moguće.

Evropski komesar je rekao da je neophodno pronaći rešenje za ime Makedonije i naći način da se krene napred, uz uzajamno poverenje.

Zaev je novinarima rekao da je veoma zadovoljan razgovorom sa evropskim komesarom Hanom, koga je nazvao “dragim prijateljem”.

Dodao je da će već ove sedmice otputovati u Sofiju, a da će ministar spoljnih poslova Makedonije boraviti u Atini.

Cilj ovih sastanaka je, kako je rekao, da se izgrade “mostovi saradnje i podrške”.

Zaev je ponovio da su evropske integracije prioritet nove vlade, te da za Makedoniju članstvo u EU nema alternativu.

Podsetio je da je njegova zemlja kandidat za članstvo od 2005. godine i dodao da veruje da će svi složiti sa njim da je krajnje vreme da ovaj proces ponovo krene napred.

Makedoniju, kazao je, očekuju reforme, pre svega, u pravosuđu, vladavini prava i reforma javne uprave jer je to, kako je rekao, jedini način da se dobije pozitivno mišljenje za početak pregovora.

Zaev je najavio bolju atmosferu u odnosima sa Grčkom, a opoziciji u Makedoniji je poslao poruku da je na svim tim zadacima neophodan zajednički rad.

Povezani članci

Han: EU želi da investira milijardu evra u Zapadni Balkan

EWB

EU HR daje 357 miliiona evra za izgradnju Pelješkog mosta

EWB

Zapadni Balkan visoko na agendi bugarskog predsedavanja

EWB