fbpx
European Western Balkans
Region

Han: Kosovo da formira pro-evropsku Vladu

PRIŠTINA/BRISEL – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da EU očekuje da Kosovo na parlamentarnim izborima 11. juna dobije proevropsku vladu, spremnu da ispuni preostale kriterijume za viznu liberalizaciju što je pre moguće.

Kako prenosi prištinski list Zeri, on je na konferenciji o evropskim perspektivama zapadnog Balkana kazao da, ako su kosovski lideri ozbiljni po pitanju evropske perspektive, moraju da osiguraju slobodne, fer i demokratske izbore.

Komentarišući nedavne kritike pojedinih zapadnobalkanskih lidera Han je kazao da je postala politička praksa da se krive drugi, kada ne uspeju da se suoče sa sopstvenim obavezama.

Kako je preneo list Koha, Han je pri tome najverovatnije mislio na kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je kritikovao EU i posebno Hana za “nedostatak liderstva” i za to sto je zainteresovan samo za Srbiju”.

Han je, na konferenciji za novinare kazao da niko nije toliko učinio za region zapadnog Balkana kao EU, kao i da će takav pristup nastaviti i u budućnosti.

“Donosićemo stabilnost u region ili ćemo imati nestabilnost koja dolazi iz regiona”, rekao je Han i dodao da će Kosovo dobiti viznu liberalizaciju ukoliko postoji spremnost među njenim liderima da ispune dva preostala zahteva.

Povezani članci

Zapadni Balkan treba da sledi ekonomski model Skandinavije

EWB

Koha: Kosovo ne ispunjava prioritete dogovorene sa EU

EWB

Plenković pozvao na razumevanje zbog graničnih kontrola

EWB