fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Han: Kosovo da povuče takse, Srbija da se uzdrži od kampanje “povlačenja priznanja”

Johanes Han; Foto: Jarno Kuusinen / Kabinet Premijera Finske

HELSINKI – “Važno je da Kosovo ukine takse koje nisu u skladu sa duhom Unije, ali i da se Srbija uzdrži od kampanje povlačenja priznanja Kosova koju radi širom sveta”, izjavio je komesar Johanes Han.

Odlazeći komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, u petak je u Helsinkiju istakao da je rešenje i pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine jedan je od glavnih elemenata evropske perspektive celog regiona.

Han je takođe izrazio nadu da će posle izbora na Kosovu stvari biti jasnije, kao i da bi kasnije, sa novim osobljem na evropskoj strani, Srbija i Kosovo trebalo da stupe u završne pregovore.

Kako je istakao, postoje određene stvari koje blokiraju pregovore, poput taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i srpska kampanja povlačenja priznanja Kosova.

Do sada je petnaest zemalja, među kojima je poslednja Togo, povuklo priznanje nezavisnosti Kosova. Komesar za proširenje istakao je da ovakva kampanja Srbije ne doprinosi poboljšanju odnosa sa Kosovom.

„Važno je ukinuti takse koje nisu u skladu sa duhom Unije. Suština EU jedinstveno tržište na kojem ne postoje takse, nema carina i to mora biti urađeno, ali i Srbija mora da se uzdrži od kampanja koje sprovodi širom sveta za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova”, izjavio je komesar Han.

Federika Mogerini; Foto: Jarno Kuusinen / Kabinet Premijera Finske

I šefica diplomatije EU Federika Mogerini je takođe pozvala obe strane da se vrate pregovorima pod okriljem EU, te je to bila i jedna od tema o kojoj se razgovaralo na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Unije i zapadnobalkanskih partnera.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, održanoj nakon neformalnog sastanka, šefica diplomatije istakla je da je ohrabrena pozitivnom atmosferom koja je vladala na sastanku kada je bilo reči o dijalogu Beograda i Prištine.

“Mogu reći da me prilično ohrabruje pozitivan duh i atmosfera – imajući u vidu da se ipak radi o Balkanu – koja je tokom sastanka izražena od strane naših partnera na Balkanu, ali i naših država članica”, rekla je ona.

Tom prilikom se osvrnula i na politiku proširenja EU, gde je upozorila da Evropska unija treba da ostane dosledna, posebno kada se radi o politici proširenja, dodajući da tada ne bi imala razloga za brigu ni za jednog drugog igrača u regionu, koji bi igrao ulogu veću od one koju ima Evropska unija.

Pre sastanka u finskoj prestonici, iz Srbije su upućene oštre note Briselu, koje su kritikovale to što je Kosovo, koje nije ni kandidat za članstvo, niti je priznato od strane svih država članica, dobilo poziv da prisustvuje.

Mogerini je objasnila da je to jedan od formata sastanaka koji se već koristio u pojedinim prilikama, čak i ako to nije tradicionalni format pozivanja zemalja kandidata.

„Ovo ne stvara presedan. To je jednostavno zato što smo danas želeli da razgovaramo o razvoju na Balkanu – integraciji i saradnji u regionu“, rekla je Mogerini.

Ona je objasnila je da je EU želela da razgovara sa svim partnerima Zapadnog Balkana o regionalnoj saradnji.

„Dočekali smo svih šest partnera Zapadnog Balkana i imali smo vrlo intenzivan, veoma iskren, vrlo konstruktivan, zanimljiv i živahan razgovor, i zaključili važnost doslednosti njihove strane, u nastavku reformskih procesa, procesa pomirenja i regionalne integracije, kao i saradnje“, zaključila je Mogerini.

Povezani članci

Mogerini se sastala sa delegacijom Skupštine Kosova

EWB

Hoti: Neće biti reči o ZSO u predstojećem dijalogu sa Srbijom

EWB

EU ministri za što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Tanjug