fbpx
European Western Balkans
Region

Han i Link pokrenuli projekat podrške demokratskim izborima na Zapadnom Balkanu

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BRISEL – Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i direktor Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a Majkl Džordž Link su danas potpisali novi projekat za podršku demokratskim izborima na Zapadnom Balkanu.

Novi trogodišnji projekat će sprovesti Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava u cilju pružanja podrške Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu u njihovim naporima za sprovođenje preporuka posmatračkih misija u oblastima povezanim sa upravljanjem izborima, registracijom birača i vladanjem medija tokom izbornih kampanja. Budžet projekta iznosi 1,6 miliona evra, a finansiraju ga EU sa 1,4 miliona i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava sa 200.000 evra koje je obezbedila Austrijska razvojna agencija.

Komesar Han je izjavio: „Sporazuma koji smo danas potpisali dokazuje da smo posvećeni pružanju podrške Zapadnom Balkanu na njegovom evropskom putu. Zahvaljujući projektu ‘Podrška izborima na Zapadnom Balkanu’ Evropska komisija će i dalje biti fokusirana na rešavanje prioriteta u procesu proširenja i njegove temeljne vrednosti. Demokratija, kao i kredibilitet i stabilnost izabranih tela zavisi od slobodnih i pravičnih izbornih procesa kojima Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava daje ključni doprinos.”

„Naša Kancelarija će tokom projekta uložiti napore u sprovođenje preporuka sa ciljem da izbore uskladimo sa obavezama u okviru OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima”, rekao je direktor Link. „Ako se preporuke za otklanjanje nedostataka koje daju izborne posmatračke misije ne uzmu u razmatranje i sprovedu, postoji  rizik da nedostaci postanu još veći.”

Sve članice OEBS-a su se obavezale na poštovanje procena i preporuka posmatračkih misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, a EU je uočila da je državama na Zapadnom Balkanu potrebna podrška kako bi sprovele te preporuke i osnažile vezu sa širim demokratskim reformama koje region mora da sprovede kako bi ostvario ambicije u pogledu evropskih integracija. Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava ima dugu istoriju ulaganja napora u otklanjanje izbornih propusta te je 2016. objavila Priručnik za sprovođenje izbornih preporuka. U okviru projekta, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava će tesno sarađivati sa organizacijama civilnog društva i telima za podršku izbornom procesu kao i sa OEBS-ovim kancelarijama i delegacijama EU.

Povezani članci

Zaharieva: Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a ne zadnje dvorište

EWB

Počeo sedmi kvadrilateralni sastanak u Bukureštu

EWB

Zemlje regiona nastavljaju pripreme za Samit u Trstu

EWB