fbpx
European Western Balkans
Region

Han, Mogerini: Podrška perspektivi proširenja Zapadnog Balkana

Federika Mogerini i Johanes Han; Foto: Evropski parlament

NJUJORK – Još jednom smo potvrdili nedvosmislenu podršku Evropske unije perspektivi proširenja Zapadnog Balkana, koju je nedavno iskazao kako Evropski savet, tako i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u godišnjem govoru o stanju Unije početkom meseca, objasnili su u saopštenju Johanes Han i Federika Mogerini.

Nakon radnog sastanka sa liderima šest partnera sa Zapadnog Balkana na marginama 72. Generalne skupštine UN u Njujorku, Han i Mogerini su istakli podršku evropskih integracija čitavog regiona.

“U skladu sa pomenutom posvećenošću, Evropska unija intenzivira podršku svim partnerima da ostvare realistične ciljeve kako bi njihov napredak do kraja našeg mandata postao nepovratan”, rečeno je u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Kosova Hašim Tači, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Makedonije Zoran Zaev.

“Lideri Zapadnog Balkana potvrdili posvećenost intenzivnijem radu na reformama, naročito u oblasti pravosuđa, vladavine prava i osnovnih prava kao i u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, kako bi produžili i iskoristili ovaj pozitivni zamah”, navedeno je u saopštenju.

Povezani članci

Hoće li roming biti jeftiniji i za građane Zapadnog Balkana?

EWB

Zaev: Ostaviti za sobom stare balkanske politike i podele

EWB

2BS Forum: Integracija Crne Gore u NATO – ni protiv koga

EWB