fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Najbolja prilika za građane Srbija, EU neće uvoziti sporove

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Prvi put je Srbija dobila indikativan vremenski okvir za pristupanje EU i zato može i treba da iskoristi ovu priliku, rekao je danas komesar za proširenje Johanes Han i dodao da su to dobre vesti za Srbiju i njene građane.

Han je na pres konferenciji sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao više od sat i po, dan nakon usvajanja nove strategije proširenja EU, na Zapadni Balkan, rekao da nije slučajno sto je već danas došao u Beograd.

“To pokazuje nasu posvećenost pristupanju EU. Prvi put je Srbija dobila indikativan datum i u tom smislu ima realnu perspektivu u EU i jedinstvenu priliku da to iskoristi, naravno uz instrumente i strateske ciljeve pristupanju. Šansa lezi u rukakama Srrbije i ona to treba da iskoristi”, porucio je.

Neophodno je, dodao je, da se još mnogo toga uradi, pre svega na planu vladavine prava, pravosuđa i ostalih prava, i to ne treba da bude samo na papiru.

Sada, kako je primetio, međutim, ne samo da može da se kaže da postoji perspektiva učlanjenja, već da je “to najbolja prilika i najbolja perspektiva za građane Srbija”.

Zato su, primetio je, opravdani svi napori koji se čine, ali je ponovio već poznati stav EU da neće uvoziti bilateralne sporove.

“Srbija mora da reši i nesumnjivo primeni pravno obavezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom i sve sto možemo uradićemo da pomognemo, kao i u resavanju drugih pitanja, pograničnih pre svega, sa susedima”, poručio je.

“Srbija ima možda najznačajniju ulogu i svi napori će doneti prve rezultate, a to je i puna normalizacija odnosa s Kosovom”, rekao je Han, najavljujući da će sutra o svim tim pitanjima razgovarati s opozicijom, medijima, civilnim sektorom, a za kraj meseca najavio novu posetu Srbiji zajedno s Junkerom, da, kako je rekao, zajedno izrazimo posvećenost Unije priključenju”.

Posebno je pomenuo da se problemi moraju rešavati u saradnji i sa susedima u regionu, navodeći pri tome da je saradnja pojedinačno zemalja s Unijom dobra, ali da upravo izostaje međusobna saradnja.

Tako je, naveo i primer da je za poslednjih deset gpodina trgovisnka razmena zemalja regiona s EU udesetostručena, ali da gotovo ni za za evro nije povećana između država regiona.

“Zato saradnja unutar regiona i jeste najvaznija imajući u vidu zajednički cilj pristupanja”, naveo je Han, primetivši da oni koji su brzi u tom procesu treba za to da dobiju i određene zasluge.

Srbija je, poručio je, trenutno jedna od predvodnica i može da posluzi kao primer, te je “važno imati to na umu”.

Reforme, će, međutim, dodao je, biti teske, jer proces pristupanja nije lak, ali će, dodao je, EK uvek biti uz Srbiju za podršku.

“I da naglasim snaznu podrsku i posvećenost, vratiću se do kraja meseca s Junkerom, da zajedno izrazimo posvećnost Unije priključenju”, poručio je Han.

Povezani članci

Joksimović: Konferencija EU-Srbija do kraja juna, moguće otvaranje klastera ove godine

EWB

Srbija neće učestvovati na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani

EWB

Joksimović: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

EWB