fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Naredne dve godine će biti dobre za proširenje

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BEČ – Naredne dve godine biti dobre za proširenje, citira “Viner cajtung” komesara za proširenje Johanesa Hana, navodeći da u 2018. prvo predsedava Bugarska, kasnije Austrija, nakon koje sledi Rumunija, a sve tri zemlje se zalažu za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

“Evropska komisija naredne godine vidi nove šanse za približavanje Zapadnog Balkana EU”, navodi austrijski list

Ipak, dodaje se da entuzijazam može u sebi imati i nešto uznemirujuće.

“Slaba je korist od samog oduševljenja ako se reči ne pretvore u dela. Sa ovakvim stanjem je na Zapadnom Balkanu suočen komesar za proširenje EU Johanes Han koji je prilikom nedavne posete Albaniji rekao da zemlje regiona moraju raditi na daljim reformama i da se ne smeju odmarati na lovorikama”, navodi bečki list, prenosi Dojče vele.

Kako se dodaje, činjenica je da su izgledi Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zemalja od kojih neke imaju status kandidata za članstvo u EU – bolji nego pre godinu i po dana.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u govoru pred Evropskim parlamentom istakao evropske perspektive Zapadnog Balkana. Osim toga, čak se pominje i mogući datum proširenja: 2025. godina.

Ipak, Han kaže da balkanske zemlje ne mogu samo čekati. Radi se o procesu u kojem zemlje, koje teže članstvu u EU, svojim reformskim naporima moraju dati doprinos.

Han je u razgovoru sa novinarima u Tirani rekao da “još nije odlučeno koje će prve države biti primljene u EU iako su neke već počele pristupne pregovore”.

Kada je reč o procesu približavanja – Zapadni Balkan je u različitim stadijumima. Dok EU sa Srbijom i Crnom Gorom već vodi pristupne pregovore, Makedonija i Albanija su dobile status kandidata. BiH je od toga udaljena, a Kosovo još udaljenije.

“Naredne dve godine će biti dobre za proširenje”, kaže Han. EU u 2018. godini prvo predsedava Bugarska, kasnije Austrija nakon koje sledi Rumunija. Sve tri zemlje se zalažu za ulazak Zapadnog Balkana u EU.

U maju bi u Sofiji trebalo da se održi velika konferencija o toj temi, a u februaru bi Evropska komisija trebalo da predstavi strategiju za Zapadni Balkan. Han takođe smatra da je istovremeno neophodno unutar EU objasniti značaj proširenja.

Povezani članci

Morvai: Berlinski proces dobar, ali region treba da bude aktivniji

EWB

Dačić: Beograd je za nastavak dijaloga sa Prištinom

EWB

Fajon za DW: Situacija u Srbiji nije pogodna za brze izbore

EWB