Politika

Han: Niko u Evropi ne govori o Srbima kao o nacionalistima

BRISEL – Ne prihvatamo promenu granica na Balkanu, poručuje evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i ističe da niko u Evropskoj uniji ne govori o srpskom narodu kao o ultranacionalistima.

Han je, u ekskluzivnom intervjuu Tanjugu u Briselu, upitan o izjavama albanskih lidera i sve učestalijem pominjanju ideje “Velike Albanije” u regionu, jasno i kratko rekao:

“Nekoliko puta smo jasno stavili do znaja da ne prihvatamo izjave koje se odnose na menjanje granica ili drugu vrstu zapaljive retorike”.

Upitan da li se pored trenutne situacije na Zapadnom Balkanu, ali i u pojedinim EU članicama, može govoriti o “srpskom ultranacionalizmu”, kao nečemu što se često prebacuje Srbima, Johanes Han odgovara da je ultranacionalizam opasan fenomen bez obzira gde se pojavljuje i dodaje:

“Želim da budem jasan: niko u EU ne govori tim rečima o srpskom narodu”.

Lično, dodao je, kada god je putovao u Srbiju, a to je često, bio je impresioniran ljubaznošću i otvorenošću srpskog naroda.

“Srbija ima veoma human tretman, recimo prema izbeglicama. Isto tako Srbija je konstruktivna u tzv. Berlinskom procesu. Sve to nema ništa sa ultranacionalizmom. Upravo suprotno – Srbija daje primer. Srbi su ponosni na svoj identitet, na svoju istoriju, mesto koje njihova zemlja ima u svetu. Oni imaju puno pravo da se tako osećaju i ne trabe da zaziru od EU kojoj je moto “ujedinjeni u različitostima”.

Evropski komesar za pristupne pregovore dodaje da je ipak zabrinut zbog činjenice da je i na Zapadnom Balkanu, ali i šire, u usponu populizam i pomovisanje “jednostavnih rešanja za kompleksne probleme”.

Prema njegovim rečima, izolacija i “traženje krivca” nisu odgovor koji nam je potreban.

“Svi mi Evropljani dovoljno smo propatili zbog razarajućeg uticaja populizma u mračnim vremenima naše istorije i ne bi želeli da nam se to ponovi. Izazovi koji su pred Srbijom, regionom i EU su opšti izazovi – nezaposlenost, migracije, terorizam, bezbednost, zaostavštine prošlosti. Jedini način da ih rešimo jeste da radimo zajedno, kroz saradnju, a ne kroz eskalaciju retorike i pretnje”, zaključuje komesar Han.

Povezani članci

Proces proširenja EU presudan za reforme na Zapadnom Balkanu

EWB

Dragojlović: Srbija da završi svoj deo posla do 2023. godine

EWB

Mekalister u pismu Maji Gojković predlaže posredovanje EP među strankama u Srbiji

Tanjug