fbpx
European Western Balkans
Društvo Region

Han: Nisam zadovoljan slobodom medija; Vučić i Tači svesni ograničenja razmene teritorija

Johanes Han i Kristof Lajtl; Foto: Evropska komisija

SKOPLJE – Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da nije zadovoljan stanjem slobode medija u regionu i da se zalaže za to da se pregovaranje Beograda i Prištine prepusti Srbiji i Kosovu.

On je u intervjuu za Dojče vele, na marginama druge Medijske konferencije EU o Zapadnom Balkanu koja je održana u Skoplju, ocenio da reforme u medijskoj sferi moraju da idu “mnogo brže, stabilnije i obimnije”.

“Smatram da je bilo dobro to što smo razgovarali s predstavnicima medija i čuli sa kojim problemima i ograničenjima se suočavaju. Takođe, čuli smo novinare i njihova iskustva, i oni su mogli da izraze svoju zabrinutost i kritike”, rekao je Han.

On je dodao i da su Beograd i priština “potpuno svesni” ograničenja koje ideja razmena teritorija donosi, kao i da je međunarodna zejdnica jasno rekla da bi svako bilateralno rešenje moralo da doprinese stabilnosti u regionu, a ne suprotno.

Govoreći o podršci koju Makedonija dobija iz EU, Han je ocenio da je “bilo neočekivano to što su lideri (Makedonije i Grčke) pokazali volju da preuzmu vođstvo”.

“To popločava put za ceo region: da se pre ili kasnije – nadajmo se pre – pridruži Evropskoj uniji. Zato je to nešto što je ključno, i to mora da se prizna. I to je nešto čime mora da se upravlja. Zbog toga smatram da je normalno što su ovde i predstavnici EU, ali i međunarodni predstavnici, i što dolaze da pokažu njihovu posvećenost cilju”, rekao je Han.

Han je naveo i da referendum o promeni imena Makedonije ima konsultativni karakter, da poslednju odluku donosi parlament u Skoplju, ali i da će taj referendum ukazati na raspoloženje građana.

“U teoriji, a nadam se i praksi, postoji skoro jednoglasna podrška svih političkih aktera (evroatlantskom putu). Naravno da svako uvek može da diskutuje o nekim elementima, ali sada je bitna perspektiva. Sastavni deo demokratije jeste da se postigne dobar dogovor. Dobar dogovor je kompromis gde svako mora malo da dâ, kako bi dobio više. I smatram da je to konačno postignuto. Sada su na redu građani koji moraju da donesu odluku i trebalo bi tu priliku da iskoriste”, zaključio je Han.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva: U Srbiji politička kriza i urušavanje poverenja u institucije, EU da insistira na osnovnim vrednostima

EWB

Mogerini: Prioritet za EU lidere treba biti budućnost Zapadnog Balkana u Uniji

EWB

Istraživanje: Vlade ne traže povratne informacije od građana o kvalitetu javnih usluga

EWB