fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Očekujemo od Srbije veći napor u ključnim oblastima

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da Srbija beleži napredak na putu evrointegracija, ali i dodaje da se očekuje dalji odlučni rad i veći napor u ključnim oblastima.

“Neophodno je jačanje i verodostojnije primenti reformi u oblasti u vladavine prava. To je najvažniji preduslov za napredak na evropskom putu, uključujući i ispunjavanje prelaznih merila u poglavljima u poglavljima 23 i 24”, poručio je Han.

Evropski komesar je predstavljajući izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta pozvao i Beograd i Prištinu da stvore pogodne uslove za finalizaciju pravnoobavezujućeg sporazuma u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

“Obe strane treba da izbegnu svaku akciju koju druga strana može tumačiti kao provokaciju”, poručio je Han.

Govoreći o Kosovu, evropski komesar je pozvao tamošnje vlasti da vrate politički fokus na evrointegracije.

Dodao je i da države- kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba više učine na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi nerešene sporove.

“Napredak napravljen u nekim ključnim oblastima je zasenjen uvođenjem tarifa na robu iz Srbije i BiH koje moraju biti povučene. Kosovo se mora fokusirati i na implemetaciju Sporazuma os tabilizačijini priduruživanju”, napomenuo je Han.

Han je zaključio da EU, da bi zadražala kredibilitet, mora da ostane privržena svojim obećanjima, i da jasno i pozitivno odgovara kada zemlje u procesu proširenja ispunjavaju svoja, prenose Vijesti.

Povezani članci

Snižavanje cena rominga između EU i država Zapadnog Balkana od oktobra 2023.

EWB

Mekalister: Merkel jasna o ključnoj ulozi Srbije u regionu

EWB

Izabrana nova šefica Delegacije za Srbiju u Evropskom parlamentu

EWB