fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Od vladavine prava zavisi brzina pristupa

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas, posle potpisivanja sporazuma za sprovođenej Akcionog IPA programa za Srbiju, da je očigledno da napredak u vladavini prava odlučuje o brzini pristupanja Srbije Uniji.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao potpisivanju sporazuma u vrednosti od 41,2 miliona evra, objašnjavajući da će kroz ovaj program EU podržati reformu vladavine prava i osnižianja srpske države uprave.

Han je istakao da EU podržava Srbiju u sprovođenju reformi koje treba da vode do efikasnijeg deljenja pravde.

„EU će podržati osnovne institucije pravosuđa u Srbiji, Ministarrstvo pravde, sudstvo, državnog tužioca kako bi rad pravosudnih organa bio efikasniji i transparentniji“, rekao je on.

Han je potvrdio da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o Kosovu, ukazujući da će se ovaj put uzdržati od bilo kakvog komentarisanja te teme, i naglasio da postoji mnogo elemenata koji su ključni na evropskom putu Srbije.

Istakao je da se sve radi u interesu građana, a ne kako bi se zadovoljili neki evropski zvaničnici, te da reforme doprinose boljek kvalitetu života, ekonomskim perspektivama.

Han je podvukao da je vladavina prava ključna i u privlačenju investitora, jer kvalitet pravosuđa utiče na odluku ulagača da negde investiraju.

„Dobre ekonomske performanse, koje su iznad evropskog proseka, su deo evropske perspektive koja utiče pozitivno na provlačenju investitora, koji zauzvrat stvaraju nova rada mesta i perspektive. S tim u vezi je važan kvalitet pravosuđa, jer to suštinski utiče na život svih ljudi“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima kvalitet rada sudova, navodeći posebno i apelacioni, mora da se poboljša.

Najavio je da će na temu valdavine prava razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić, dodajući da će se osvrnuti i na amandmane na Ustav, kao i okruženje u Srbiji u kojem je u potpunosti moguće upražnjavanje slobode izražavanja.

Pozdravio je početak rada na strategiji za medije, ocenjujući da je to korak u pravom smeru, kojim treba ići.

Izrazio je nadu da će se pozitivni zamah, koji postoji, zadržati.

„Ovih 41,2 miliona evra nije mnogo, to je mali deo velike finansijske pomoći EU, koju ona daje iz opravdanih razloga. To je odraz našeg snažnog opredeljenja da u punoj meri podržavamo Srbiju u procesima evropskih integracija. Prosečna finansijska pomoć Srbiji godišnje je oko 200 miliona evra“, rekao je on dodajući da je do sada EU dala preko dve milijardi evra nepovratne pomoći.

Takođe je podsetio da dve trećine trgovinske razmene Srbije otpada na EU, te da srpski izvoz u Uniju stalno raste.

Isto tako je rekao da evropski investitori čine 80 odsto stranih ulagača u Srbiji i da su samo prošle godine investirali oko milijardu evra.

„Sve te investicije stvaraju nova radna mesta, poboljšavaju stanje u Srbiji. Budite uvereni da smo opredeljeni daljem razvoju Srbije, procesu pridruživanja. Taj proces zahteva podršku celog društva“, zaključio je Han.

Na kraju on je političarima i građanima u Srbiji poželeo toplo leto posle kišovitog početka, rekavši da svi zaslužuju malo odmora, jer se na jesen nastavlja sa napornim radom.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su danas sporazum za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra, a potpisivanju je prisustvovali su predsednik Vučić i evropski komesar Han.

Pre potpisivanja finansijskog sporazuma, Vučić i Han imali su dvočasovni sastanak.

Povezani članci

Fabrici sa Stefanovićem o izbornim uslovima i poglavlju 24

EWB

Bulc: EK će podržati implementaciju digitalne agende u Srbiji

EWB

Joksimović: Reforma procesa pristupanja EU neće uticati na Srbiju

Tanjug