fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Pismo TV N1 biće deo opšte procene situacije o stanju u medijima

BEOGRAD – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je, odgovarajući na pitanje o pismu u kojem je Adria News iz Luksemburga, vlasnik TV N1, zatražila zaštitu međunarodnih institucija, da će pismo biti deo procene situacije o stanju u medijima u narednom izveštaju o napretku Srbije.

“Moram prvo da dobijem pismo i ono će biti deo opšte procene situacije o stanju u medijima u narednom izveštaju o napretku. Vi znate da mi u našoj proceni razmatramo apsolutno sve razvoje događaja”, rekao je Han.

Adria News iz Luksemburga uputila je pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije.

Evropski komesar Han boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Prvog dana boravka sastao se sa predsnikom Srbije Aleksandrom Vučićom sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama.

Prethodno je proglašen za ambasadora Sportskih igara mladih.

Han sa premijerkom Brnabić o medijskoj strategiji i reformama

Drugi dan počeo je radnim sastankom sa premijerkom Srbije Anom Brnabić sa kojom je razgovarao o medijskoj strategiji, vladavini prava, reformama i regionalnoj saradnji. Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Premijerka Ana Brnabić je nakon sastanka sa Hanom rekla da u Srbiji postoje slobodni mediji koji mogu slobodno da kritikuju vlast, dodajući da će tekst medijske strategije biti vraćen na razmatranje radnoj grupi i novinarskim udruženjima.

Nakon toga, rekla je da očekuje da će čitav proces biti gotov tokom aprila kada bi se tekst nacrta mogao naći na sednici Vlade Srbije.

Dodala je da će tome prethoditi i konsultacije sa nevladinim sektorom i mišljenje Evropske komisije.

Han je istakao da ceni sveobuhvatan i profesionalan pristup posvećen izradi medijske strategije, ali da je potrebno raditi na saradnji unutar samog parlamenta.

Dodao je da izbori za Evropski parlament “nemaju veliki uticaj” na proces evropskih integracija Srbije, jer se on vodi na administrativnom nivou.

Komesar se osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine ističući da mu je žao što je dijalog Beograda i Prištine u zastoju, ali da to nije razlog za zaustavljanje procesa evrointegracija Srbije.

Povezani članci

Evroposlanici: Ovo je dokument za diskusiju, a ne sporazum

EWB

Juratović: Prestati sa sejanjem nacionalizma

EWB

Evropski mediji: Siguran drugi mandat za Fon der Lajen, večeras neformalni sastanak lidera EU

EWB