fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Han: Podržavam pravo na slobodu izražavanja, nasilje neprihvatljivo

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BRISEL – Evropski komesar Johanes Han izjavio je u Briselu da u potpunosti podržava pravo na proteste i slobodu izražavanja na Zapadnom Balkanu, ali je predočio da “osudjuje svaki vid nasilja, što je neprihvatljivo i prema čemu je EU veoma stroga”, preneli su N1 i Beta.

“Ima onih koji od nas traže da izdejstvujemo vladavinu zakona, a istovremeno misle da mi možemo kao neka vojna sila upadati u neku zemlju i menjati tamošnju vlast”, rekao je Han novinarima posle susreta koji su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i on imali s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

“To nije naše poimanje vladavine zakone, već transparentnost, demokratija, odbrana pravosudja”, naglasio je Han i time odgovorio i na pitanje novinara kako Evropska komisija gleda na ocene da EU na Balkanu zbog stabilnosti toleriše korumpirane vlasti.

Evropski komesar za proširenje je istakao da “treba i mora biti političkih promena, utemeljenih na demokratskim procesima, slobodnim, poštenim i transparentnim izborima”.

“To je ono što mi podržavamo, ali misliti da mi treba da delujemo kao arbitri, govorimo ko je dobar, a ko loš, odnosno da govorimo ko mora da ode (s vlasti), a ko da dodje, to uopšte nije naše shvatanje”, objasnio je Han.

“I nije u pravu ko god misli da je to naše poimanje i zadatak, a mi ćemo”, naveo je on, “uvek braniti demokratiju u regionu, jer je to deo našeg uverenja da treba da izvozimo stabilnost u smislu snažnijih demokratskih struktura, a ne zadržavanja postojećeg stanja”.

Evropski komesar je ukazao da to traži mnogo napora i upornosti, istakavši da je primer za to ono što se dogodilo u Severnoj Makedoniji.

Povezani članci

Francuska i Nemačka spremne za rad na reformama EU

EWB

Krovna organizacija mladih Srbije: Raste evroskepticizam među mladima

EWB

Zaustavljeno donošenje sporne uredbe Ministarstva odbrane

Nikola S. Ristić