fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Han posetio Srbiju, sa Vučićem otvorio most u Novom Sadu

Johanes Han i Sem Fabrici sa srpskim zvaničnicima; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD/NOVI SAD – Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Johanes Han doputovao je sinoć u Srbiju. Tokom današnjeg dana razgovarao je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, otvorio obnovljeni Žeželjev most u Novom Sadu.

Han je jutros u Beogradu sa premijerkom Brnabić diskutovao o evropskim integracijama, dijalogu Beograda i Prištine i drugim pitanjima.

“Veoma dobar sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu. Razgovarali smo daljim koracima u pregovorima o pristupanju, dijalogu Srbije i Kosova, vladavini zakona, izmenama Ustava u oblasti sudstva, ali i o odbrambenim merama EU kada je reč o industriji čelika”, napisao je on na Tviter nalogu.

Kako je dodao, pozdravio je formiranje zajedničke radne grupe za izradu medijske strategije.

Potom je, u Novom Sadu, Han zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem simbolično otvorio obnovljeni Žeželjev most preko Dunava. Stari most, izgrađen 1961. godine, srušen je tokom NATO bombarodovanja 1999.

„Ne mogu da zamislim bolji simbol od mosta da opiše značaj evropskih integracija. Integracija znači izgradnju mostova između građana, naroda, između prošlosti i budućnosti. Ovaj lepi, iskonski most povezuje vaš grad s drugom obalom reke, ali i vašu zemlju sa EU, sa evropskom porodicom“, naglasio je on.

„Danas stojimo rame uz rame kao partneri u zajedničkom projektu, Srbija napreduje ka članstvu u EU, uz našu podršku. Gradimo mostove sa vama, ne samo za vas“, istakao je Han dodajući da će most doneti praktične prednosti Novom Sadu, i da će imati veliki uticaj na kvalitet zivota građana, saobraćaj koji će biti brži i lakši, smanjiti vreme putovanja i zagađenje.

Most, kako je podsetio, je ključna veza transevropske železničke mreže i omogućiće plovidbu duž novogsadskog dela Dunava, a istovremeno vratiti pun kapacitet drumskog i železničkog saobraćaja.

Han je ukazao da je most deo strateškog evropskog koridora 10, te da je EU dala bespovratna sredstva u visini od 35 miliona evra, za most čija je izgradnja koštala 54 miliona evra.

Prema njegovim rečima ovo je dobro utrošen evropski novac, jer je to investicija u zajedničku evropsku budućnost.

„Finansiranje mosta je samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji. Od 2007. mi smo 2,2 milijardi evra bespovratnih sredstava dali Srbiji, a ta sredstva će do 2020. dostići tri milijarde evra. Ukoliko ima neodumica ovo nisu zajmovi sa nekim uslovima već bespovratna sredstva a koja dajemo Srbiji u cilju poboljšanja života građana u različitim oblastima, od obrazovanja, preko prava potrošača, čisticje živitne sredine, zaštite dečijih prava, do podrške poljoprivrednicima”, primetio je Han.

Predsednik Vučić je primetio i da se neretko čini da ne poštujemo dovoljno novac i pomoć evropskih partnera, zog čega je in danas imao potrebu da posebno zahvali tim partnerima, ali i komesaru Hanu, ali i evropskim prestonicama koje su, kako je naveo, 2014. stotinama miliona evra pomogle da Srbiju učinimo sigurnijom u budućnosti.

“Hvala za novac bez kojeg ne bismo mogli da oporavimo zemlju i na investicijama koje daju nadu našem narodu”, rekao je Vučić.

Vučić je tome dodao da veliku zahvalnost Srbija duguje i svojim ruskim i kineskim prijateljima s kojima gradimo pruge ka Evropi, te ponovio da mi sasvim sigurno idemo ka Evropi, ali da se ne odričemo naših prijatelja i “svima u lice govorimo šta je srpska politika”.

 

Povezani članci

Han: Žeželjev most će doprineti jačanju veza i privrednoj saradnji

EWB

Građani Zapadnog Balkana od jula plaćaju niže cene rominga

EWB

Šalje se pismo: I Srbija i komšije bez rominga?

EWB