fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Han: Pozitivan razvoj atmosfere u dijalogu Beograda i Prištine

BRISEL – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da vidi novi impuls u dijalogu Beograda i Prištine, mada još nema “ništa konkretno”.

Ovakav stav Han je objasnio na prvom mestu promenom pristupa Kosova koje je, prema njegovim rečima, do sada ”sa manje volje nego Srbi” učestvovalo u dijalogu.

”Možda su ranije bili manje voljni nego Srbi oko dijaloga, ali sada razumeju da je to takođe u njihovom interesu”, kaže Han.

Johanes Han je u razgovoru sa stalnim dopisnicima evropskih medija u Briselu, među kojima je i dopisnik Tanjuga, ocenio da na Kosovu trenutno postoji pozitivno raspoloženje.

On je to objasnio činjenicom da je Evropska komisija posle pozitivne odluke kosovskog Paralmenta o demarkaciji sa Crnom Gorom na Kosovo poslala ekspertski tim koji radi finalnu procenu ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju.

”Oni su tako videli da dobijaju nešto zauzvrat i da ima pozitivnih signala i za njih. Ubeđen sam da to može da donese novu energiju i u dijalog”, navodi evropski komesar.

Johanes Han kaže da, iako trenutno još nema ”ništa konkretno” oko dijaloga, on oseća ”pozitivan razvoj atmosfere” između dva partnera u tim razgovorima.

Povezani članci

Senator Ron Džonson: SAD podržava pronalaženje fleksibilnog rešenja

EWB

Biber: EU predugo verovala da bi Vučić mogao da potpiše sporazum sa Kosovom koji uključuje neku formu priznanja

EWB

Međunarodna krizna grupa: Dijalogu Beograda i Prištine potreban kompromis kako bi se postigao napredak

EWB