fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: SAD podržava Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

VAŠINGTON – Komesar Evropske unije za pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je za “Vašington post” da za razliku od prošlosti, kada su i neki sukobi između Srbije i Kosova lako mogli da vode nasilju “danas lideri samo uzmu telefon u ruke i pozovu jedan drugoga”.

On je tako opisao “promenu situacije” u regionu, komentarišući konstataciju novinara da oni koji žive i rade na Zapadnom Balkanu smatraju da povlačenje SAD iz liderske pozicije destabilizuje region, i dodao da on to vidi drugačije.

“To je neka vrsta povratka u normalnost. Ono što je danas – da tako kažemo dnevna rutina, da mi brinemo, jednostavno je reakcija na situaciju na terenu”, rekao je Han i dodao da SAD “jedva da imaju bilo kakvih” poslovnih interesovanja u regionu.

On je poručio da su SAD ranije bile lider u regionu zbog NATO intervencije.

“Situacija se promenila. Ako pogledate širi vremenski period, u regionu je ostvaren napredak. Na primer u prošlosti ako bi na terenu izbili neki sukobi između Srbije i Kosova, u prošlosti bi to moglo lako da vodi nekom nasilju. Danas, lideri samo uzmu telefon u ruke i pozovu jedan drugog”, naveo je evropski komesar i dodao da SAD pružaju puno podrške EU u vezi sa regionom i u njemu.

“Mislim da su oni veoma zadovoljni time što danas mi vodimo glavnu reč u regionu”, poručio je Han.

U vezi sa mogućom korekcijom granice, Han je naveo da će “pravno obavezujući sporazum pokriti i oblasti koje se ne tiču graničnog pitanja”.

“U ovom trenutku, niko ne može da predvidi kakav će biti konačni ishod. Moguća razmena zemlje mogla bi, u svakom slučaju, da tako kažemo, da bude poslednji delić šire slike”, ocenio je Han.

Han je rekao da se “nada da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao prethodnica rešenju drugih sukoba, uključujući i ”zastoj” u dijalogu Srbije i Kosova”.

Povezani članci

Kukan: Srbija stub stabilnosti, raditi na poboljšanju slobode medija i vladavine prava

EWB

Gabrijel: Miroljubivi odnosi Beograda i Prištine preduslov za članstvo

EWB

Rezolucije o Srbiji i Kosovu skinute sa dnevnog reda EP?

EWB