fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Han se sastao sa kosovskim zvaničnicima i poslanicima “Srpske liste”

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

PRIŠTINA – Johanes Han, evropski komesar za politiku susedstva izjavio je juče u Prištini da stopostotno povećane carina, koje je kosovska vlada uvela na proizvode iz Srbije i BiH, treba ukinuti, jer se Evropska unija zalaže za stvaranje zajedničkog tržišta, preneo je Zeri onlajn.

Han je to rekao na posebnoj konferenciji za novinare nakon odvojenih razgovora sa premijerom Ramušem Haradinajem, predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem i predsednikom Hašimom Tačijem.

Jedna od tema na koju se sastanak fokusirao bila je i vizna liberalizacija. Premijer Haradinaj je pre početka sastanka izjavio da očekuje dobre vesti u ovoj oblasti.

“Nadali smo se da ćemo dočekati dobre vesti za viznu liberalizaciju za Kosovo pre Božića”, rekao je Haradinaj.

Ipak, komesar Johanes Han izjavio je da je realan datum da Kosovo dobije viznu liberalizaciju 2020. godina, preneo je Zeri.info.

“Ako uporedimo situaciju sa Ukrajinom i Gruzijom, trebalo je godinu i po dana da dobiju liberalizaciju… Radimo naporno, ali to nije nešto što možemo učiniti za jedan dan, a u interesu svih je da države i svi građani budu jednaki u Evropi”, rekao je Han na odvojenoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa političkim liderima.

Na pitanje zašto se vizna liberalizacija odlaže, ako je Kosovo ispunilo sve kriterijume, Han je rekao da je 2020. realan datum.

“Datum 2020. ostaje realan datum”, rekao je Han ne iskjučujući pritom mogućnost da se to dogoditi i ranije.

“Svi smo bili iznenađeni povećanjem carina”

Istakao je da je upoznat sa poteškoćama u trgovini između Srbije i Kosova i dodao da carine prema Srbiji ne bi trebalo da ostanu na snazi.

“Potrebno je da obe strane reše ova pitanja, pa sam na svojim sastancima naglasio da to treba učiniti kako bi povećali tržišne mogućnosti”, rekao je Han.

Istakao je da je Evropska unija bila veoma iznenađena i razočarana odlukom vlasti u Prištini o uspostavljanju carinske.

“Svi smo bili iznenađeni i razočarani kada je vlada odlučila o povećanju carine od 100 odsto. Svestan sam i svi u EU govore o trenutnim poteškoćama za Kosovo i zato je potreba da obe strane reše ova pitanja “, rekao je Han.

Međutim, na potonjoj konferenciji za štampu premijer Haradinaj izjavio je da odluka o uvođenju carina neće biti povučena. Dodao je da je Kosovo bilo primorano na ovaj potez zbog agresivne politike Srbije.

“Kosovo će razmisliti o uklanjanju carina samo nakon što Srbija prizna njegovu nezavisnost”, izjavio je Haradinaj, prenela je Gazeta.

Kako navodi ovaj portal, premijer je takođe najavio pomoć kosovskim Srbima u slučaju krize.

“Ako vlada Kosova dobija informacije o nestašici vitalnih dobara, spremni smo da ponudimo zalihe. Neće biti nedostatka lekova u bolnicama i domovima zdravlja”, rekao je.

Sastanak sa poslanicima Srpske liste

Komesar Han se sastao i sa poslanicima Srpske liste (SL), koji su prethodno proveli noć u skupštini Kosova čekajući njegovu posetu.

Potpredsednik SL Igor Simić je rekao da su poslanici upoznali Hana sa teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu nakon što je Priština uvela carine.

“Han je izrazio zabrinutost zbog situacije, ali nije veliki optimista da će Priština uskoro ukinuti carine”, rekao je Simić novinarima nakon sastanka sa Hanom u kosovskom parlamentu u kojem su poslanici Srpske liste više od 30 sati bili zatvoreni zahtevajući susret sa evropskim komesarom.

Simić je dodao da su se poslanici i evropski komesar saglasili da je dijalog jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja i da je potrebno po svaku cenu sačuvati mir na ovim prostorima.

“Zbog najave albanskih političkih predstavnika da će takse ostati na snazi pozivam građane da proteste protiv takve u narednom periodu izražavaju isključivo ovcuvajući mir i bezbednost i da ne daju nikom povoda da upotrebi nasilje”, poručio je Simić.

On je najavio da će se sutra u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu u 12 sati održati mirni i najmasovniji protesti Srba sa severa Kosova.

Povezani članci

Lajčak: ZSO će biti formirana, Srpska lista nema razloga da napusti institucije

EWB

Lajčak: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u ponedeljak, ZSO nije na dnevnom redu

EWB

Mediji o Berlinu: Crveni karton za podelu Kosova, predlog “dvostrukog suvereniteta”

EWB