fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Han se sastao sa Vučićem: Pozvaću sagovornike na Kosovu da odblokiraju trgovinu

Han i Vučić; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

BEOGRAD – Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o potezima Prištine, kojima su uvedene i povećane carine na proizvode iz Srbije i BiH, kao i o regionalnoj stabilnosti.

Sastanak je prethodio poseti komesara Hana Prištini, koja je najavljena u petak.

Han poručio je danas da će sagovornike u Prištini pozvati da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i ukazati da je potrebno što pre se vratiti dijalogu.

“Dobar sastanak sa predsednikom Srbije u Beogradu, gde smo razgovarali o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH od strane Kosova, što predstavlja kršenje CEFTA i REA (regionalna ekonomska zona) i regoinalne saradnje. Složili smo se da je hitno potreba deeskalacije”, napisao je još Han.

Predsednik Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije.

On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

“Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu”, ponovio je predsednik Vučić.

Povezani članci

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou

EWB

Pompeo: Srbija i Kosovo da izbegavaju provokacije koje podrivaju proces normalizacije

EWB

Sastanak Tačija i Vučića završen brzo i bez pomaka

EWB