fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Srbija da bude vodeća snaga u regionu

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ističe da je Srbija potrebna EU kao vodeća snaga u regionu i podvukao da je pod rukovodstvom premijera Aleksandra Vučića naša zemlja ostvarila dobar napredak ka svom strateškom cilju, članstvu u EU.

„Srbija je, posebno pod rukovodstvom premijera Vučića ostvarila dobar napredak proteklih godina ka svom strateškom cilju članstva EU. Primenjuje ambicioznu ekonomsku i strukturalnu reformsku agendu, koja je već dala rezultate i pokazala je svoje opredeljenje za regionalnom saradnjom, uključujući i saradnju na agendi EU za povezivanje regiona, koju nameravamo dalje da podstaknemo na samitu u Trstu u julu”, rekao je Han u eksluzivnom intervjuu Tanjugu.

On je rekao da se taj težak rad već isplatio, da je otvoreno osam poglavlja, od kojih je naša zemlja dva već zatvorila, dodajući da to nije kraj puta.

„Znam da su građani u Srbiji moža nestrpljivi ili da im se čini da to ne ide dovoljno brzo. Razumem ih i mogu da računaju na mene i na snažnu privrženost Evropske komisije njenom putu. Međutim, brzina pregovora je u rukama Srbije. Uslovi su jasni i nisu se menjali”, naglasio je Han.

„Srbija je ostvarila značajan napredak poslednjih godina. Zemlja je prošla dug put iz izolacije, recesije i nestabilnosti. Srbija je danas veoma poštovan ključni igrač u regionu. Angažovala se na reformskom putu koji se već isplatio. Srbija privlači investitore iz svih krajeva sveta, uz izglede za nova radna mesta“, rekao je Han.

Srbija se, prema njegovim rečim, angažovala oko ambicioznih reformi koje su imale direktan uticaj na život građana, a omladina je sve spremnija za utakmicu na tržištu rada i njegove potrebe.

Takođe je naglasio da je Srbija bolje povezana sa važnim regionalnim infrastrukturnim projektima koji su u pripremi.

Evropski komesar je istakao da je sada, kada su prošli predsednički izbori, uveren da će Srbija svu energiju uložiti u implementaciju reformske agende, posebno u oblasti vladavine prava, koja ostaje ključna za napredak u pregovorima.

Han je rekao da se EU ne može zamisliti bez Srbije, kao i drugih zemalja regiona, kao što ni budućnost Srbje nije moguće zamisliti bez EU, čije članstvo je strateški cilj Srbije.

„Geografija je sudbina. Svi tezimo ka boljoj budućnosti za našu decu, u kojoj će preovladati prosperitet, jednake prilike, mir i stabilnost. Potrebno nam je da Srbija igra svoj deo uloge kao ključne snage u regionu u tom kontekstu, ali i ekonomskog rasta, primene evropskih vrednosti i dobrosusedskih odnosa. To je što EU očekuje od Srbije”, zaključio je evropski komesar za proširenje.

Povezani članci

Žaje: Ekonomski rezultati u Srbiji ne doprinose poboljšanju za sve delove društva

EWB

Kitarović: Dobra volja za rešavanje otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije

EWB

Žiofre: Evropskoj uniji je stalo do Srbije

EWB