fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Han: Srbija dobro napreduje, otvaranje dva nova poglavlja nije nerealno

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BRISEL – Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da je Srbija dobro napreduje u pregovorima sa Evropom unijom inače, prema njegovim rečima, ne bi bilo moguće otvaranje novih poglavlja u junu.

“Mislim da Srbija dobro napreduje, inače ne bi bilo moguće otvaranje novih poglavlja. Ne mogu da obećam, ali dva poglavlja nisu nerealna”, poručio je Han.

Komesar Han se u sredu u Briselu sastao sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović.

Sastanak je zbog obaveza dvoje zvaničnika održan na briselskom aerodromu, a Johanes Han je ocenio da se svaka prilika mora iskoristiti kako bi se održao tok i napredovalo u procesu evrointegracija Srbije.

Najavivši mogućnost otvaranja dva nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU do kraja juna, Han je naglasio da je vrlo zadovoljan ukupnim napretkom.

“Naravno da bismo svi mi želeli da to bude i brže i više, ali na kraju je kvalitet ono što se računa, a ne brzina”, kaže evropski komesar.

Na pitanje Tanjuga kako vidi napredak u dijalogu Beograda i Prištine i u kojoj meri to trenutno utiče približavanje Srbije EU, komesar Han je naglasio da je važno za obe strane nađu rešenje, ali i da to nije i jedino važno na putu evrointegracija.

“Moramo se fokusirati i na druge stvari. Danas smo opet razgovarali o neophodnim merama u oblasti vladavine prava. Postoji dosta posla koji je samo u odgovornosti Srbije i njenih vlasti”, izjavio je Han.

On je dodao da bi bilo idelano kada bi se paralelno radilo na više koloseka kako se ne bi gubilo vreme u procesu pregovora sa EU.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o tome koliko je zadovoljan podrškom koju zemlje članice EU daju Srbiji na putu pristupanja Uniji, komesar Han je ocenio da ima onih koje su više ili manje naklonjene.

“A moj posao je da ih držim zajedno”, zaključio je Johanes Han.

Povezani članci

Fabrici: Liderska uloga Srbije u regionu za EU integracije

EWB

Otvaranje novih poglavlja 11. ili 12. decembra

EWB

CEP organizuje onlajn radionicu o pregovaračkom procesu “Otvoreno o evropskim integracijama”

EWB