fbpx
European Western Balkans
Region

Han: Srbija na dobrom putu EU integracija, idu nova poglavlja

Johanes Han; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Srbija na dobrom putu evrointegracija, izjavio je danas evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i dodao da očekuje da će Beograd tokom ovog meseca i do kraja godine otvoriti nova poglavlja u procesu pristupnih pregovora.

Govoreći u Briselu o napretku Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija, komesar Han kaže da je ulazak tog regiona u Evropsku uniju u interesu Brisela i da je napredak u regionu ohrabrujući.

“Srbija i Crna Gora su na dobrom putu. Srbija je do sada otvorila osam poglavlja i nova će biti otvorena ove godine i ovog meseca”, poručio je Han.

On je posle posete Srbiji i Crnoj Gori održao konferenciju za štampu u Briselu na kojoj je još jednom ponovio da je EU posvećena procesu proširenja.

“Strategija EU je jednostavna – dati svim zemljama regiona perspektivu ulaska u EU. Izbor je između izvoza stabilnosti ili uvoza nestabilnosti, a ulazak Zapadnog Balkana u EU je u našem interesu”, poručio je tada Johanes Han.

Komesar Han kaže da kada govori o stabilnosti na Zapadnom Balkanu to ne podrazumeva prihvatanje trenutnog stanja.

“Stabilnost se jedino može dostići kroz hrabre reforme u oblasti vladavine prave, ekonomske i reforme upravljanja državom. Nema stabilnosti bez demokratskog društva i funkcionalnog pravosuđa i sistema vladavine prava”, zaključio je komesar Han.

Povezani članci

Potpisan sporazum o novom imenu Makedonije

EWB

Dimitrov bez preciznog odgovora o članstvu Kosova u UNESCO

EWB

Rama: Pregovori sa EU do kraja godine, zajednicko tržište – ne

EWB