fbpx
European Western Balkans
Politika

Han u poseti Srbiji 25. i 26. jula, reforme i regionalna saradnja teme razgovora

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL / BEOGRAD – Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han posetiće Beograd 25. i 26. jula, gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a takođe će prisustvovati dodeli nagrada na Sportskim igrama mladih.

Han će u Beograd stići iz Skoplja, gde će se takođe sastati sa predsednikom i premijerom Severne Makedonije, kao i drugim visokim zvaničnicima.

Komesar Han će, u Beogradu, razgovarati o reformama povezanim sa EU i regionalnoj saradnji. Tokom dodele nagrada na Sportskim igrama mladih, naglasiće podršku Evropske unije mladima u Srbiji i regionalnom pomirenju, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović podvlači nastavak reformi u Srbiji, u okviru pristupnih pregovora sa EU, kao temu o kojoj će se razgovarati u roku posete.

“Verujem da će naglasak biti na pitanjima od suštinskog značaja za nastavak procesa evropskih integracija u Srbiji – pitanja funkcionisanja parlamenta, bojkota opozicije, vladavine prava, i naglaska na ona pitanja koja će biti u centru pažnje buduće EK”, rekao je Majstorović za Tanjug.

On je podsetio da je Komsiija pre nekoliko dana saopštila da će ubuduće mnogo više pažnje posvećivati pitanjima promocije i zaštite vladavine prava, kao i implementacije sankcija prema državama članicama koje ne poštuju osnove vladavine prava.

U takvom kontekstu, realno je da će poruka i ka našoj vladi biti da se mnogo više mora posvetiti reformama u oblasti vladavine prava, podvukao je Majstorović.

Han, predstavnik odlazeće EK, istovremeno je i kandidat za člana buduće Komisije, jer ga je nedavno i zvanično imenovala austrijska vlada.

Protivkandidat za mesto komesara za proširenje i susedsku politiku mogao bi da mu bude i slovenački kandidat, budući da je ta zemlja izrazila želju da joj “pripadne” ta pozicija.

Povezani članci

Bilčik: Pozivam sve da učestvuju na izborima, pažljivo ćemo posmatrati kako će se odvijati

EWB

Varhelji: Vlada Srbije može brzo da sprovede reforme

EWB

Bugarska važan partner Srbije u procesu evropskih integracija

EWB