fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Han: Umesto političkih igara želimo da vidimo političku volju

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju da ulože veći napor, da nastave napredak ka EU, i da umesto političkih igara pokažu političku volju i prave reforme, jer je proširenje Evropske unije, uz sve uslove i kriterijume, najbolja bezbednosna politika koju je EU ikada imala, istakao je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Han je, gostujući na Univerzitetu Prinston, kako prenosi portal European Western Balkans, rekao da reforme, umesto na papiru, moraju da budu sprovedene na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti.

“To može da ugrozi poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju”, naglasio je Han.

Komesar je podvukao i da Evropska unija istovremeno mora bolje da koristi svoju privlačnu moć koju, kako je rekao, ne sme da uzima “zdravo za gotovo”.

On je kao ilustraciju naveo primer da većina građana Srbije i dalje veruje da je Rusija najveći investitor u našu zemlju, iako je, kako je rekao, Austrija investirala četiri puta više od te zemlje.

“To na najbolji način oslikava problem. Problem nije Rusija, već to što mi našu stranu priče ne prikazujemo sa dovoljno odlučnosti”, rekao je Han.

Han je dodao i da je Evropska unija kičma rešenja za mnoge generacijske izazove i naglasio da su glavni principi evropskih integracija – mir, napredak, bezbednost, značajniji danas više nego ikada.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu Han je dodao da je u tom delu Evrope politika “izvoza stabilnosti” naročito značajna.

“Naš posao tamo nije završen. Veoma je važno da zadržimo kredibilnu, čvrstu perspektivu pristupanja EU u regionu da bi on bio oslonac za stratešku stabilnosti i reforme”, rekao je Han

Prema njegovim rečima migrantska kriza pokazala je da je region već enklava unutar EU, i dodao da nije mali podvig činjenica da su nedavno lideri EU potvrdili da je ceo region na putu ka punopravnom članstvu u EU “posebno u vremenu kada je došlo do ”zamora od proširenja” i kada jedna članica napušta EU”.

“Ako popustimo posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava”, konstatovao je Han i zaključio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju da budu “spremni da zaigraju”.

Povezani članci

Na šta ukazuju komentari Evropske komisije o slobodi medija u Srbiji?

Sandra Maksimović

Kukan i Flekenštajn posreduju u dijalogu među poslanicima 9. i 10. oktobra

EWB

“Neotvaranje poglavlja politička odluka EU zbog manjka napretka u reformama”

Katarina Pavlović