fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Han: Uočen je napredak na Zapadnom Balkanu

Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL – Iako se problemi jave s vremena na vreme, veliki napredak je uočen na prostoru Zapadnog Balkana rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han na poslednjoj sednici Odbora za spoljne poslove EU u ovom sastavu pre evropskih izbora.

Napredak treba posmatrati na duži vremenski rok i zbog toga on vidi napredak u vladavnini prava i ekonomiji.

“Naša vizija je da obezbedimo određeni stepen blagostanja kako bismo smanjili taj jaz koji može stvoriti problem Zapadnom Balkanu. Zato je naš strateški cilj ekonomski razvoj”, objašnjava Han.

Što se tiče problema Beograda i Prištine, komesar se nada da će obe strane uspeti to da reše. Rešenje se nalazi u legalnom dokumentu koje će obe strane usvojiti, a koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom. Taj dokument je preduslov za mnoge regionalne projekte.

Podsetio je na odluku EU da ne prihvata nove članove dok svaka od njih ne reši probleme sa kojima se suočava.

“Ukoliko naši partneri ispone sve uslove i kriterujeme na početku pregovora, mi moramo na to odgovoriti pozitivno. Nadam se da ćemo na osnovu onoga što videli moći da preporučimo datum za otvaranje pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU”, ističe Han.

Zato je važno da EU zadrži svoj kredibilitet u tome. “Pristupanje Zapadnog Balkana EU je u našem interesu, zato je važno da unosimo sigurnosti i podstičemo reforme.

Misija AFET-A u Srbiji i na Kosovou

Srbija i Kosovo moraju rešiti svoje probleme pre ulaska u EU, jedan od je zaključaka misije AFET-A na poslednjem sastanku održanom u Briselu.

Misija je provela po jedan i po dan u svakoj država gde su se delegati susreli sa predstavnicima pozicije i opozicije, ali i ambasadorima i akterima civilnog sektora.

Istakli su da je dijalog neophodan, ali i sporazum koji će obe strane podržati. Napomenuli su da kako Srbija tako Kosovo moraju ostati multietnični.

Tokom boravka u Srbiji istakli su podršku državi i njenom putu ka EU, dodajući da je još napretka potrebno u oblasti vladavine prava i slobode medija. Iako je napredak prisutan, poslednji izveštaj EK ukazuje da nema boljitka po pitanju slobode medija.

Boraveći na Kosovu, delegacija je ponovila da EP podržava viznu liberalizaciju i pozdravlja dosadašnje reforme u oblasti vladavine prava. Od dalje implementacije tih reformi zavisiće i dalji uspeh Kosova. Najveći problem je ekonomija gde se stvari nisu vidno promenile.

Misija AFET-a u Albaniji i Severnoj Makedoniji

Poseta misije ovim državama poklopila se sa političkom krizom u Albaniji gde se već nekoliko nedelja protestuje i periodom ratifikacije Prespanskog sporazuma. U Severnoj Makedoniji delegacija se susrela i sa opozicijom. S tim u vezi napominje se da postoji politički dijalog između dve strane i da je fokus sada na predstojećim predsedničkim izborima koji bi trebalo da budu slobodni i transparentni. Napredak je vidan, a ukoliko izbori budu slobodni napredak će se dodatno učvrstiti.

“Promene se mogu videti i ambiciju da se dobije datum za otvaranje pregovara treba podržati”, zaključuje AFET misija koja je posetila ove dve države.

Povezani članci

Evropska narodna partija i Fides glasali za brisanje afera iz izveštaja o Srbiji, ostali mahom za ostanak

EWB

Omerović: Još nisu usvojeni zakoni važni za poglavlje 23

EWB

[Video] Međak: Preambula o Kosovu je nebitna, ona samo lepo zvuči

EWB