fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Han i Vučić otvorili renoviranu Golubačku tvrđavu

Johanes Han i Aleksandar Vučić; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

GOLUBAC – Obnovljena tvrđava Golubački grad danas je svečano otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana i velikog broja građana.

Golubačka tvrđava, srednjevekovno utvrđenje iz XIV veka, podignuto na samom ulazu u Ðerdapsku klisuru, obnovljena je uz finansijsku podršku Evropske unije.

Vučić i Han su tokom obilaska kompleksa Golubačke tvrđave, posetili Palatu i izložbu o vitezovima postavljenu u Kuli 8.

Prisutne su na svečanom otvaranju pozdravili direktorka Društva za razvoj turizma Tvrđava Golubački grad Iskra Maksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti.

Han u Golupcu: Pomažemo Srbiji da se što pre približi EU

Komesar EU za pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da je ova tvrđava izuzetna kombinacija upravo onog najvrednijeg što Evropa poseduje – kulturnog nasleđa, i prilika za razvoj i otvaranje novih radnih mesta.

Han je rekao da je jedan od evorpskih slogana “Ujedinjeni u različitosti”. Kako je istakao Evropljani nude svoje kulturno nasleđe. “Oni ne dolaze zbog plaža, već zato što nudimo nešto jedinstveno, specijalno i to je kombinacija prirode, atraktivnosti, veoma prijateljski nastrojenih ljudi.”, rekao je Han.

On je podsetio da je u prethodnom mandatu bio zadužen za Dunavsku strategiju, i rekao da obnovljena Golubačka tvrđava predstavlja konkretan rezultat te saradnje.

Ukazao je da Golubačka tvrđava sada poseduje i ekonomsku moć i da predstavlja, s jedne strane, očuvanje kulturnog nasleđa, a s druge, stvaranje prilika za nova radna mesta i to u oblasti koja je pogođen odlivom radne snage.

Treba učiniti više da se ljudi vrate, dodao je on, i navao da je Golubačka tvrđava svojevrsni kamen-međaš, da su uložene impresivne cifre, ali da će stvari tek biti impresivne.

“Činimo dosta u nameri da pomognemo Srbiji da se što pre približi EU, u oblasti vladavine prava, slobode medija itd. Ali, danas slavimo. Dobro sm investirali u očuvanje kulturnog nasleđa. Ali, tu su prilike za budućnost, za nova radna mesta. I dalje ćemo investirati u kulturno nasleđe. To je naše zajedničko nasleđe, Evropa u svom najboljem svetlu, bez granica”, poručio je on.

Fabrici: Golubačka tvrđava je novi dragulj na kruni

Ambasdor EU u Srbiji Sem Fabrici je na ceremoniji rekao da EU pomaže Srbiji u obnovi kulturnog nasleđa, a rekonstruisana Golubačka tvrđava, koja je otvorena posle pet godina, predstavlja ”novi dragulj na kruni” projekata koji su realizovani uz podršku EU.

”EU radi na obnovi kulturnog nasleđa u Srbiji i poslednjih godina je sve napore usmerila na objekte kao što su Sinagoga u Subotici i utvrđenje u Baču i Pirotu, a da je rekonstruisana Golubačka tvrđava “novi dragulj na kruni”, dodao je Fabrici.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolas Luteroti rekao je da je ta zemlja u obnovu Golubačke tvrđave investirala 600.000 evra i da je Austrijska razvojna agencija upravljala rekonstrukcije tvrđave koji je, kako je istakao, deo većeg projekta EU.

Golubačka tvrđava od danas otvorena za posetioce

Obnova Golubačke tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo, kako je za Tanjug rekla direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubacki grad Iskra Maksimovic 8,5 miliona evra, od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju i ta sredstva su izdvojena iz dva IPA fonda (2011. i 2016), a jedan deo je dala Austrijska razvojna agencija.

Država je uložila oko 400. 000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrdave.

Palata, izgrađena blizu Dunava, sama po sebi je vrlo atraktivna, a uz hologram sa 3D modelom tvrdave i digitalnim prezentacijama bice još zanimljivija posetiocima.

Fascinacija tvrđavom Golubac traje još iz vremena kada je podignuta, što se vidi i iz zapisa srednjovekovnih putopisaca, pre svega zbog mesta na kome se nalazi.

Podignuta na Dunavu, na ulazu u Đerdapsku klisuru, sa devet kula, od kojih je najviša Donžon kula, koju je Feliks Kanic nazvao Šešir kulom zbog njenog oblika, Golubačka tvrđava je građena da bude neosvojiva zbog čega kule nisu povezane i svaka predstavlja malo utvđenje.

Povezani članci

Makron ubedljivom većinom izabran za predsednika Francuske

EWB

O budućnosti dijaloga Beograda i Prištine i novim učesnicima na sutrašnjem panelu

EWB

EWB SCREENING / Boban Stojanović: Pribe izveštaj bi bio osnova za posredovanje EU u rešavanju krize

EWB