Politika

Han: Zapadni Balkan je na dobrom putu

Johanes Han; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han ocenio je danas da izveštaji o napretku zemalja Zapdnog Balkana u procesu proširenja pokazuju kritike, ali da su prevashodno pozitivni i optimistični za region.

”Na dobrom smo putu, ali još nismo završili posao”, poručio je Han na predstavljanju izveštaja u Strazburu.

Komesar EU kaže da rezultati izneti u ovogodišnjem Paketu proširenja pokazuju da politika proširenja, iako striktna, donosi rezultate.

”Cilj ove politike je da se izveze stabilnost, a ne da se uvozi nestabilnost. I to mora biti jasno građanjima EU”, poručio je Han.

On je ocenio da je ove godine dat novi dinamizam politici proširenja, da zemlje regiona pokazuju rezultate, ali da i dalje nema mesta opuštanju.

”Ono što je važno jeste poboljšati poslovnu i investicionu klimu i napredovati u oblasti vladavine prava. Visoka nezaposlenost među mladima zabrinjava, a mora se napredovati i na polju bolji dobrosusedskih odnosa u regionu”, kaže evropski komesar.

Han ponavlja da je napredak na evrointegarcionom put zasnovan na rezultatima koje svaka od zemalja postiže i da od toga, koliko su zemlje ”brze i efikasne”, zavisi kako će biti nagrađene.

Johanes Han ponovo naglašava da kod reformskih procesa kvalitet ide ispred brzine.

Povezani članci

Izveštaj EK: Broj rešenih slučajeva visoke korupcije u Srbiji manji nego u prethodne dve godine

EWB

Kukan: Izveštaj Komisije pozitivan pristisak za brži napredak Srbije

EWB

Moro: Pažnju usmeriti na reforme

EWB