fbpx
European Western Balkans
Politika

Han: Zeleno svetlo za početak pregovora sa Makedonijom

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEČ – Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da rešenje spora između Atine i Skoplja oko imena ima regionalni značaj i poručuje da EU mora da se pridržava svojih obećanja ako makedonske vlasti ispune uslove koji su traženi.

Prema njegovim rečima, trenutno u regionu postoji pozitivno kretanje, a uzrok je bila strategija proširenja EU, koja otvara perspektivu svim zemljama.

“Na Kosovu je došlo do dugo očekivane, i već otpisane, ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Makedonija i Bugarska su zaključile sporazum o prijateljstvu, i postoje I pregovori o otvorenim pitanjima između Grčke i Albanije. Postoji pozitivno takmičenje u rešavanju otvorenih pitanja. Ne treba biti euforičan, ali signali su pozitivni i rešenje spora oko imena ima regionalni značaj”, naglasio je on. Han je, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, rekao da je uveren da će referendum o rešenju u Makedoniji dobiti odgovarajuću većinu.

“U septembru ili oktobru treba da se održi referendum i ponudio sam da na licu mesta promovišem rešenje. U Makedoniji imam određenu verodostojnost i spreman sam da to iskoristim. Važno je, međutim, da referendum ne bude pomešan sa drugim izborima, jer u suprotnom može biti uvučen u partijsko političke borbe. Vođe u zemlji, bez obzira na čijoj su političkoj strani čini mi se, priznaju da je uspelo nešto od interesa za zemlju i ceo region i zato sam uveren da će referendum dobiti odgovarajuću većinu”, objasnio je on.

Han je rekao da polazi od toga da će članice EU pozitivno reagovati na dogovor i na Samitu 28. juna dati zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora.

“Ovom osnovnom euforijom moguće je u julu ići na Samit NATO, gde se radi o obnavljanju poziva za članstvo. Ako na jesen delovi opozicije budu išli istim putem i bude postojala dvotrećinska većina za promenu Ustava na osnovu uspešnog referenduma, mogao bi grčki parlament da ratifikuje protokol o pristupu NATO”, objasnio je moguće dalje korake.

Upitan da li veruje da će Atina primeniti sporazum Han je odgovorio da je jedino što je sigurno, smrt. “Međutim sporazum je na papiru dobro postavljen. A i Cipras je profesionalni političar. Sporazum je u interesu građana Grčke, donosi stabilnost regionu. Od normalnog prijateljstva među susedima profitiraju svi”, uveren je Han.

Na pitanje da li je moguće da na jesen počnu pristupni pregovori sa Makedonijom, Han je kazao da je sada važno početi pripreme za otvaranje poglavlja, to jest da je reč o sveobuhvatnom skrining procesu, koji treba da razjasni da li postoje preduslovi za otvaranje poglavlja.

Takođe je izrazio uverenje da će i Albanija, podstaknuta makedonskim rešenjem, uspeti da započne pristupne pregovore, jer su mogućnosti za reforme tokom pregovora najveće. “Uveren sam da će i Francuska i Holandija videti da je ”čaša do pola puna””, kazao je on.

Upitan da li bi politika uslovljavanja EU bila minirana ako Albanija ne bude nagrađena za reforme samo zato što se par zemalja Unije protive širenju, Han je rekao da bi to bilo apsolutno tako. “Nemamo veću vrednost od naše verodostojnosti. To je i privatno tako, da se ne gubi ništa brže od verodostojnosti, a da traje najduže da se ona povrati. Naša verodostonost je deo našeg kanona vrednosti. Ako damo neko obećanje i druga strana ispuni uslove, onda moramo da se toga pridržavamo. Ako do toga ne dođe onda bi to imalo uticaja na druge zemlje regiona”, upozorio je Han.

Povezani članci

Brnabić sutra na samitu u Trstu

EWB

Petrič: Srbija na dobrom putu

EWB

Fabrici: EU ponovila stav Venecijanske komisije da uoči izbora ne treba menjati zakon

EWB