fbpx
European Western Balkans
Politika

Haradinaj: Dijalog ima smisla samo uz priznanje

Ramuš Haradinaj; Foto: Alijansa za budućnost Kosova

PRIŠTINA – Narod na Kosovu očekuje da Srbija, na kraju dijaloga Beograda i Prištine prizna nezavisnost Kosova, rekao je u intervjuu za Dojče Vele (Deutsche Welle), premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

“Za nas dijalog samo uz to ima smisla”, istakao je Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je izjavio i da je dijalog imao napretke do Briselskog sporazuma 2013. godine.

“Nadalje dijalog nije imao pravu suštinu. Zabrinuti smo, jer to ne treba da bude dijalog radi dijaloga, već dijalog za progres u našem društvu, u obe zemlje”.

On je pojasnio i kako stoje stvari kada je u pitanju nastavak dijaloga.

“Trudio sam se da kao Vlada spremimo platformu za buduću etapu dijaloga i ona će biti predložena našoj Skupštini gde će svi imati mogućnost da doprinesu”.

Premijer Kosova je objasnio zašto do sada nije formirana Asocijacija opština sa srpskom većinom.

“Mi smo odavno bili spremni da to učinimo na osnovu Ustava Kosova. Dogovor u Briselu nije poštovao Ustav i Ustavni sud Kosova je tvrdio da taj dogovor nije u duhu Ustava.”

Dodao je da je formiranje asocijacije i dalje moguće prema kosovskom Ustavu koji takvu asocijaciju međutim vidi kao “koordinaciono, ali ne kao izvršno telo”.

Na pitanje da li je moguća podela Kosova koju otvoreno predlažu i neki političari iz Srbije, kosovski premijer je odgovorio negativno.

“Igra sa granicama je opasna na Balkanu, ko god da se njima igra. Ne verujem da su to ozbiljne priče i ne bih hteo da o tome ikada pričam pošto znamo šta će slediti ako se time igramo”.

Ramuš Haradinaj je rekao da ima dobre odnose sa Srpskom listom i da smatra da Vlada dobro radi.

Na pitanje da li Srpska lista ima ucenjivački potencijal jer može da sruši Vladu, Haradinaj je odgovorio da uz tanku većinu od 61 poslanika svaka stranka u Vladi može da je sruši, ali da ne očekuje da će se to desiti.

“Svi smo svesni situacije i stanja na Kosovu kao i onoga što građani očekuju od nas, bilo Albanci kao većina ili druge zajednice. I Srbima je bitno da se popravlja život, red, mir, bezbednost za sve. Imamo taj cilj i radimo bez ikakvih smetnji”, naveo je on.

Na pitanje da li će tražiti podršku opozicije za formiranje vojske Kosova, za šta se ranije glasno zalagao, Haradinaj je rekao da su neka pitanja “nacionalna, a ne samo pitanja vladajuće koalicije”.

“Što se tiče pitanja vojske, imamo različite stavove, ali ipak smo tu da razgovaramo i vidimo kakvo je moguće rešenje. Inače, Kosovo ima vojsku, ali sada se radi o imenu našu vojske – za sada se zove Kosovske bezbednosne snage, a sutra bi mogla da se zove Armija Kosova”.

O Specijalnom sudu za zločine OVK koji počinje sa radom u Hagu rekao je da je u pitanju diskriminacija “jer se ne traži prava za sve žrtve, već samo za neke po nacionalnoj selekciji što nije najbolji put za pravdu”.

Iako se tom sudu ranije oštro protivio, sada navodi da će Kosovo ispuniti preuzete obaveze i sarađivati sa sudom.

Haradinaj je još izrazio nadu da će demarkacija granice sa Crnom Gorom biti rešena i da će Kosovo konačno dobiti viznu liberalizaciju.

Povezani članci

Helbah: Šta je “Maršalov plan” za Zapadni Balkan?

EWB

Odbrojavanje do izbora za Evropski parlament – milioni građana EU glasaju od 6. do 9. juna

Marija Stojanović

Janković: Unutrašnji dijalog o Kosovu je farsa

EWB