fbpx
European Western Balkans
Politika

Haradinaj povukao zahtev za članstvo Kosova u Interpolu

Ramuš Haradinaj; Foto: Alijansa za budućnost Kosova

PRISTINA – Nakon što je ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, izjavio da Kosovo “razmišlja da povuče zahtev” za članstvo u INTERPOL-u zbog nedostatka glasova – Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, to je danas i učinio.

“Poverenje da Kosovo bude član INTERPOL-a već su dale mnoge zemlje, ali to nije dovoljno da bi Kosovu omogućilo da se pridruži ovoj svetskoj organizaciji,” navodi Haradinaj, upravo je saopšteno iz njegovog kabineta.

“Kao premijer Kosova danas sam doneo odluku o odlaganju glasanja za zahtev Kosova za članstvo u INTERPOL-u na predstojećem sastanku ove organizacije,” ističe Haradinaj.

“Zahvaljujem se svim kosovskim institucijama koje su bile uključene, i u isto vreme se zahvaljujem svim međunarodnim partnerima i pozivam ih sve da rade za Kosovo, kako bi ono postalo članica INTERPOL-a na sledećem zasedanju,” dodaje, takođe.

Haradinaj je naveo i da je članstvo Kosova u INTERPOL-u “direktan doprinos u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma”, te i da je Kosovo “spremno da preuzme potpunu odgovornost” kao članica INTERPOL-a.

Za članstvo Kosova u INTERPOL-u trebalo je da se raspravlja na Generalnoj skupštini ove organizacije, 26. septembra, u Kini.

Članstvo Kosova trebalo je da bude razmatrano i na prethodnoj Generalnoj skupštini INTERPOL-a, novembra prošle godine, ali je odloženo, zbog, kako je tada saopšteno iz INTERPOL-a, sprovođenja studije o učlanjenju, koja će biti predstavljena upravo na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine.

Iako je zahtev za članstvo podnet 2016., Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015.

Povezani članci

Aleksandra Joksimović: EU odgovornom smatra prištinsku stranu

EWB

Višegradska grupa podržava ulazak Srbije u EU

EWB

Rezolucija Evropskog parlamenta: Neusklađivanja Srbije sa sankcijama šteti njenom procesu pristupanja

EWB