Haradinaj: Zbog poređenja Kosova i Katalonije teže do ZSO

Ramuš Haradinaj; Foto: Alijansa za budućnost Kosova

PRIŠTINA – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas, govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), da bi „Kosovo delovalo po mnogim pitanjima, kada bi bilo sigurnije po pitanju svoje perspektive“ i da „novi pristup Srbije – da se obrati EU i da upoređuje Kosovo sa Katalonijom, ne olakšava ove teme i otežava klimu“.

Haradinaj je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da po pitanju formiranja ZSO „treba da se deluje onako kako je Ustavni sud doneo odluku, a kada je utvrdio da su pojedini delovi sporazuma o Zajednici u suprotnosti sa Ustavom i da treba da se harmonizuju sa kosovskim zakonodavstvom“.

„Mi nismo kandidat za EU, jedino imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo je veoma zakasnela faza za Kosovo. Još nemamo liberalizaciju viza. Još nismo napredovali na putu ka NATO. Još nismo dali ustavno ime i mandat vojsci Kosova. Neki od ovih procesa bi unapredili kapacitete i mogućnosti Kosova da preduzme smele korake kada se radi o pojedinim pitanjima u zemlji“, tvrdi Haradinaj.

On je naveo da je „Kosovo ove godine prošlo kroz izborne procese i da je u tom smislu neodrživa politička agenda doprinela tome da se razmotri prijem Kosova u Interpol i UNESCO“.

„Što se tiče Interpola, mi smo već krenuli sa radom kako bi se sledeće godine prijavili za prijem, a što se tiče UNESCO-a, to će biti za dve godine, a u međuvremenu potrebna je jedna ozbiljnija mobilizacija“, kazao je Haradinaj.

On je rekao da je „na Kosovu nedostajao ozbiljan rad po tom pitanju, ali je naveo i da „mora da se preispita i ponašenje zvaničnog Beograda kada je u pitanju njihova opstrukcija prilikom članstva Kosova u međunarodne organizacije“.

RSE navodi da je Haradinaj rekao da „proces dijaloga (sa Beogradom) sada predvodi kosovski predsednik Hašim Tači“, ali da je „u toku priprema platforme o očekivanjima Kosova iz ovog dijaloga, kako bi taj proces bio na usluzi građana“.

Haradinaj je kazao da će „vlada podržati agendu predsednika o dijalogu“ i da „očekuje i angažman opozicije u tom procesu“.