fbpx
European Western Balkans
Politika

Havisto: Finska podržava Srbiju na putu ka EU

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Finska će nastaviti da podržava politiku proširenja Evropske unije kao i napore koje Srbije ulaže na evropskom putu, poručio je Peka Havisto, ministar spoljnih poslova zemlje koja trenutno predsedava Savetom EU, tokom svoje posete Beogradu, prenosi Danas.

Na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Havisto je razgovarao o razlozima u zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

Pročitajte još: [EWB Intervju] Lahdevirta: Finska vidi koristi proširenja, brzina zavisi od reformi kandidata

Vučić je naveo da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju kosovskih taksi i iskrena je u postizanju stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju kosovskog pitanja.

O bilateralnim odnosima dve zemlje, ministar spoljnih poslova Finske razgovarao je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić. Oni su se saglasili da postoji prostor za dodatno unapređenje ovih odnosa, posebno u oblasti privrede.

Peka Havisto započeo je svoju posetu Zapadnom Balkanu, gde će imati bilateralne sastanke sa političkim liderima, a teme razgovora su proširenje EU na Zapadni Balkan. Juče je imao sastanak sa ministrom spoljnim poslova Kosova Behdžetom Pacolijem u Prištini.

Povezani članci

Srbija u decembru otvara samo jedno poglavlje

EWB

Joksimović: Konferencija EU-Srbija do kraja juna, moguće otvaranje klastera ove godine

EWB

Paralele između Srbije i Makedonije jake, pismo Mekalisteru “zreo” potez

EWB