fbpx
European Western Balkans
Politika

Helbah se sastao sa zvaničnicima Srbije

Kristijan Helbah; Foto: BSF 2017 / Aleksandar Andjić

BEOGRAD – Izaslanika za Jugoistočnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristijan Helbah boravio je u Beogradu gde se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Nemački diplomata je nakon razgovora sa predsednikom Vučićem rekao da je Srbija glavni partner u regionu, posebno za ostvarivanje ciljeva Berlinskog procesa, koji podrazumevaju bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje Zapadnog Balkana, saopstila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Srpski predsednik je naglasio da će Srbija ostati posvećena regionalnoj saradnji, sa ciljem održavanja mira i stabilnosti u regionu i izrazio zahvalnost za podršku Nemačke evropskom putu Srbije.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je u narednom periodu pred Srbijom rad na implementaciji mera sa ciljem unapređenja vladavine prava i slobode izražavanja.

Brnabić sa Helbahom: Berlinski proces ubrzava put ka EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa izaslanikom Ministarstva inostranih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, da EU kroz Berlinski proces ulaže velike napore kako bi Srbija i druge zemlje regiona zajedničkom saradnjom olakšale put ka Uniji.

Istakla je i da su u okviru Berlinskog procesa dogovoreni važni infrastrukturni projekti, kao što je put Niš – Priština – Tirana i gasna konekcija sa Bugarskom, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Brnabić je dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore kako bi se nastavili i ubrzali svi dogovoreni projekti.

Sagovornici su se složili da je projekat e-uprave, koji sprovodi Vlada Srbije, važan korak u stvaranju efikasne i transparentne državne uprave i dobar način u borbi protiv korupcije.

Kristijan Helbah istakao je da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i njene napore da održi stabilnost u regionu. Pohvalio je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvorenim unutrašnjim dijalogom o Kosovu rešava najvažnije nacionalno pitanje.

Ðurić sa Helbahom o dijalogu sa Prištinom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić sastao se danas sa izaslanikom za Jugoistočnu Evropu Ministarstva inostranih poslova Savezne Republike Nemačke Kristijanom Helbahom, kojeg je informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Ðurić je Helbaha informisao i o unutrašnjem dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je u Srbiji pokrenut na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju još jednom je potvrdio posvećenost Beograda dijalogu sa Prištinom, kao i doslednu opredeljenost za rešavanje svih nesuglasica u regionu političkim i diplomatskim sredstvima.

Ðurić je sagovorniku preneo da Beograd ceni poziciju i podršku nemačkih partnera kada je reč o procesu evrointegracija Srbije.

 

Povezani članci

Brnabić: Pridruživanje EU je maraton

EWB

Počela primena Zakona o sprečavanju korupcije

EWB

SzS i PSG sa predstavnicima EPP: Dijalog bez rezultata, nema uslova za fer izbore

Tanjug