fbpx
European Western Balkans
Region

Hina: BiH ponovo potvrdila problematično ustrojstvo

Igor Crnadak; Foto: Ministarstvo spoljnih poslova BiH

SARAJEVO / TRST – Bosna i Hercegovina na samitu Berlinske inicijative danas u Trstu opet potvrđuje status države zarobljene svojim problematičnim unutrašnjim ustrojstvom i zbog ultimatuma Republike Srpske upitno je njeno učešće u projektu regionalne transportne zajednice, javila je Hina.

Taj ugovor, čije potpisivanje planirano danas u Trstu trebalo bi da bude okvir za prilagođavanje regiona standardima EU u saobraćaju i pripremiti države JIE za punopravno članstvo u Uniji.

Vlada Republike Srpske mesecima je odbijala da da saglasnost za takav ugovor, a u zadnjem trenutku je pod pritiskom Brisela ponudila svoj protivpredlog.

Banjaluka je tako predložila da se železničkim operaterima iz regiona i EU zabrani korišćenje železničke saobraćajne infrastrukture u RS sve dok BiH ne postane punopravna članica EU.

Obrazloženje za takav protekcionistički ultimatum je da bi ulazak konkurencije ugrozio poslovanje Železnica RS.

Ta javna firma decenijama posluje sa ogromnim gubicima i mora se iz osnova reorganizovati. Akumulirani gubici i obveze u prvom tromesečju 2017. premašili su iznos od 360 miliona konvertibilnih maraka (oko 184 miliona evra).

Banjaluka takođe traži da u ime BiH u stalnom telu koje bi koordiniralo rad saobraćajne zajednice JIE naizmenično učestvuju predstavnici države i vlade dva entiteta.

Takvi zahtevi RS-a krše odredbe i uslove ugovora dogovorene s državama zapadnog Balkana, saopštilo je ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Neprihvatljivi su i Savetu ministara BiH i Evropskoj komisiji, kaže ministarstvo.

Vlasti BiH na sastanku u Trstu žele da kandiduju projekte uglavnom iz oblasti saobraćaja i infrastrukture vredne desetine miliona evra, a hoće li se oni finansirati iz fondova EU zavisi o potpisivanju Ugovora o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je ranije da je ovakvo ponašanje vlasti u RS-u “samoubilačko”, a jedini cilj je obračun sa Savetom ministara BiH u kojem Milorad Dodik nema uticaj.

“Vlada Republike Srpske, usporava regionalnu saradnju i želi da novih pet projekata i 50 miliona evra ne dođe u BiH i Republiku Srpsku samo da bi sve predstavili kao neuspeh Saveta ministara BiH”, kazao je Crnadak lokalnim medijima.

Povezani članci

Incko: BIH pokazala opredeljenost na putu ka EU

EWB

Rama: Odustajanje od procesa integracija značilo bi destabilizaciju

EWB

Komisija objavila vanredne izveštaje o Albaniji i S. Makedoniji, poziva na otvaranje pregovora

EWB