fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Hiseni: Grenel i dalje snažno posvećen dijalogu

Skender Hiseni; Foto: Flickr

VAŠINGTON – Prištinski koordinator za dijalog sa Beogradom, Skender Hiseni, u okviru svoje posete Vašingtonu, razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom, koji je, kako je naveo, i dalje snažno posvećen dijalogu, prenosi KoSSev.

Tema razgovora je bio dijalog Beograda i Prištine i ekonomski razvoj regiona.

“Ambasador Grenel je i dalje snažno posvećen dijalogu između Kosova i Srbije koji bi trebalo da se okonča obostranim priznanjem”, poručio je Hiseni na Fejsbuku i dodao da su normalizacija odnosa kroz ekonomski razvoj i podrška investicionim projektima i dalje u fokusu agende i ambasadora Grenela.

Stano: Isti ciljevi EU i SAD

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da su jedini učesnici okruglog stola u dijalogu predstavnici Kosova i Srbije, za koje očekuje da će ih primiti specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

“Put ka Evropskoj uniji za Kosovo, takođe i za Srbiju, prolazi kroz dijalog koji je omogućila EU, koja kao facilitator dijaloga sarađuje sa Beogradom i Prištinom od 2011. godine na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa. Učesnici dijaloga su predstavnici Kosova i Srbije, a dočekali su ih Borelj i Lajčak”, izjavio je Stano za Gazetu Ekspres.

Prema njegovim rečima, pozdravljaju sve inicijative za podršku dijalogu koji je omogućila Evropska unija.

“Za EU su SAD važan partner”, naveo je Stano.

Dodao je da imaju iste ciljeve i za region, da je podrška SAD dijalogu pod okriljem EU dobrodošla, te da komuniciraju sa američkim partnerima i o tom pitanju.

Stano je podsetio da je dijalog između Prištine i Beograda, koji je organizovala i omogućila Evropska unija, nastavljen sa dva sastanka na visokom nivou, kao i da je bilo sastanka na ekspertskom nivou. Sastanci ekspertskih timova, kako je naveo, nastaviće se krajem avgusta.

Haradinaj ne veruje Hotiju

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je juče da se Kosovo vratilo tehničkom dijalogu sa Srbijom, ali je naglasio da ne veruje aktuelnom predsedniku vlade u vezi sa dijalogom, prenosi FoNet.

Haradinaj je za RTK naveo da neće podržati dijalog ako ABK ne bude prisutna na sastancima i istakao da je takođe protiv dijaloga ako u njemu nema Sjedinjenih Američkih Država.

“Kosovo nema taj luksuz da vođenje dijaloga od strane SAD zameni sa nejakim vođstvom, kao što su Lajčak i Borelj”, naglasio je Haradinaj.

Bivši kosovski premijer je, kada je reč o poverenju prema vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem, naglasio da “u pogledu dijaloga sa Srbijom, njemu ne veruje” i dodao da “dijalog sa Srbijom ne bi trebalo privatizovati, već da o tom pitanju treba da postoji široki konsenzus”.

Povezani članci

Palmer: Rešenje kosovskog pitanja visoko na mojoj agendi

Tanjug

Darmanović: Podgorica podržava dijalog Beograda i Prištine

EWB

Mogerini: Novi sastanak pre kraja meseca; Tači: Nije u pitanju bojkot dijaloga

EWB