fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Hiseni: Sporazum sa Beogradom za godinu dana ili će proces potpuno propasti

Skender Hiseni i Avdulah Hoti; Foto: Kabinet premijera Kosova

PRIŠTINA – Prištinski koordinator za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je za TV Klan Kosova da će sporazum dve strane biti postignut za 12 meseci ili će proces pomirenja potpuno propasti, prenosi Beta.

Istakao je da se zalaže za to da se iskoristi sadašnji trenutak koji su Beogradu i Prištini dale evropske sile, i dodao da će insistirati na intenzivnim razgovorima u koordinaciji sa EU, SAD i Parizom, te da nikada neće pristati da se proces razvlači i da uđe u tehničke razgovore.

“U roku od 12 meseci očekujemo sporazum sa obostranim priznavanjem ili će ceo ovaj proces propasti. Sve na međunarodnom nivou govori o trenutku koji Kosovo i Srbija moraju da zgrabe kako bi napredovale. Svako odugovlačenje je neuspeh. Ne znam da li je Srbija to razumela, ali ako ona namerava da uđe u EU, trebalo bi”, poručio je Hiseni.

Prištinski koordinator za dijalog dodao je da je na političkoj sceni Kosova neophodno jedinstvo da bi se postigao sporazum sa Srbijom.

Takođe, Hiseni je izrazio zadovoljstvo rezultatima svoje prošlonedeljne posete Vašingtonu, rekao je da su SAD “u potpunosti posvećene” dijalogu Kosova i Srbije, uključujući Trampovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela.

“Neophodno je pokrenuti glavno pitanje za raspravu. A to su normalni stalni odnosi Kosovo-Srbija, kojih ne može biti bez međusobnog priznavanja”, ocenio je Hiseni.

Povezani članci

Merkel i Vučić razgovarali o Kosovu i COVID-19

EWB

Vadepul: Samit u Berlinu pozitivan, važno da Beograd i Priština konkretno razgovaraju

EWB

Hoti: Konačni sporazum sa Srbijom bi trebalo ratifikovati bez narušavanja unitarnog karaktera Kosova

EWB